RUŽE BEZ GRANICA

Zašto Hrvatska ne proizvodi ruže i ovisi o uvozu?

Današnje darivanje ruža donosi uočljivu činjenicu: Hrvatska, iako obiluje ljepotom prirode, oslanja se na uvoz ruža, budući da domaća proizvodnja nije ekonomski održiva. Dok mnogi razmišljaju o simbolici cvijeća koje će pokloniti voljenima, malo tko razmišlja o putu kojim su te ruže došle do njihovih ruku, prenosi HRT.

U svakoj trgovini i cvjećarnici diljem zemlje, ruže su sada u ponudi, ali zanimljivo je primijetiti da nijedna od njih nije domaćeg podrijetla. Sve su uvezeni proizvodi, uglavnom iz Nizozemske, koja sama svoj izvor ruža pronalazi u udaljenim zemljama poput Kenije, Etiopije i Ekvadora. Taj dugi put koji ruže putuju prije nego što završe u rukama kupaca, nije samo geografski, već i ekonomski izazovan.

Dubravko Čuček, vlasnik vrtlarije u Zaboku, pojašnjava da je lokalna proizvodnja ruža izuzetno skupa i nepraktična. Nedostatak infrastrukture poput staklenika, visoki troškovi grijanja te nepovoljni klimatski uvjeti u Hrvatskoj čine uzgoj ruža neisplativim. Činjenica da su ruže cvjetaju tijekom cijele godine zahtijeva stalno grijanje, što dodatno povećava troškove proizvodnje.

Unatoč izazovima, domaće ruže su dostupne tijekom toplijih mjeseci. Međutim, one imaju kraći rok trajanja i ne mogu konkurirati uvoznim hibridima. Nedjeljko Tudja, predsjednik upravnog odbora Hrvatske udruge profesionalnih cvjećara aranžera, ističe razliku između domaćih ruža i uvoznih, naglašavajući da su potonje često dugotrajnije i estetski atraktivnije.

Iako je uvoz ruža trenutno dominantna opcija, to izaziva pitanje održivosti i samodostatnosti zemlje u proizvodnji ovog cvijeća. Stvaranje poticaja za lokalne proizvođače, poboljšanje infrastrukture te ulaganje u tehnologiju mogli bi biti ključni koraci prema osiguranju domaće proizvodnje ruža u budućnosti.

POSLJEDNJE DODANO: