LIDERICE U INDUSTRIJI

Žene kao nevidljiva pokretačka snaga ribarstva

Današnje objavljivanje nove studije pod nazivom “Žene u ribarstvu Mediterana i Crnog mora: uloge, izazovi i prilike”, pruža uvid u značajan doprinos žena u ribarstvu ovih regija. Studiju je objavila Opća komisija za ribarstvo Sredozemlja UN-ove Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO) u suradnji s Odjelom za ribarstvo i akvakulturu FAO-a.

Prema podacima iz studije, žene obavljaju otprilike trećinu poslova povezanih s ribarstvom u Mediteranu i Crnom moru. Iako je njihov doprinos važan, često je neformaliziran, a žene ne dobivaju priznanje niti plaću za svoj rad, jer se smatra doprinosom obiteljskom poslovanju.

Žene u ribarstvu pretežno su angažirane u fazama nakon ribolova, čineći 38% regionalne radne snage u tim fazama. Njihova uloga proteže se kroz cijeli lanac vrijednosti ribarstva, uključujući čišćenje i preradu ribe, prodaju ulova, popravak mreža te administrativne i marketinške poslove. Također, sve je više žena znanstvenica i liderica u ribarskoj industriji.

Kora Dvorski iz WWF Adrije ističe važnost priznavanja rada žena u ribarstvu te potrebu za poboljšanjem njihovog statusa i uključivanjem u procese donošenja odluka.

U WWF Adriji, naš fokus je mali priobalni ribolov. Rad žena u ovom sektoru često je u
pozadini i slabije priznat. Navedena studija o ženama u ribarstvu pokazuje da njihov rad
često nije formaliziran te da žene za svoj rad ne primaju plaću i radni staž jer se on gleda
isključivo kao doprinos obiteljskom poslovanju. Nužno je osigurati bolji status žena u ovom
sektoru, kao i omogućiti da se njihovo mišljenje čuje u procesima donošenja odluka. Našim
radom u WWF Adriji nastojimo obuhvatiti žene koje rade u ribarstvu diljem Jadrana,
omogućiti da se njihovi glasovi čuju i podržati ih u međusobnom osnaživanju i povezivanju
– zaključuje Dvorski.

Studija preporučuje djelovanje koje zahtijeva veću posvećenost zemalja Mediterana i Crnog mora, kao i financijsku podršku. Naglašava se važnost prikupljanja rodno definiranih podataka kako bi se poboljšali radni uvjeti žena u ribarstvu te unaprijedila održivost, društveni i gospodarski napredak ribarskih zajednica.

Ova studija jasno ukazuje na potrebu za uključivanjem glasova žena u upravljanje ribarstvom kako bi se postigla veća održivost morskih ekosustava i unaprijedio standard života u obalnim zajednicama.

POSLJEDNJE DODANO: