SKANDAL U SARAJEVU

U junećem bureku nađena svinjetina. Razbijen izlog, izbila afera

Nedavno otkriće svinjetine u bureku koji je deklariran kao juneći meso iz sarajevske pekare potreslo je javnost i izazvalo val reakcija. Nakon što je prilikom inspekcijske kontrole otkriveno da je DNK svinjetine prisutna u proizvodu, pekara je na udaru medijskih naslova, a situacija je dodatno zakomplicirana razbijenim izlogom pekare dan nakon objave vijesti, prenosi INDEX.HR.

Prema izvještaju Federalne uprave za inspekcijske poslove, u bureku iz sarajevske pekare pronađena je svinjetina, iako je proizvod bio deklariran kao burek s nadjevom od junećeg mesa. Ovaj skandal je doveo do reakcije pekare, koja je kritizirala medije zbog jednostranog izvještavanja te istaknula da još uvijek nisu dobili službeni izvještaj o inspekciji.

Povodom informacija u medijima o ‘prisustvu svinjske DNK u bureku deklariranom kao proizvodu od junećeg mesa’ ili zluradih naslova poput ‘U bureku pekare Manja pronađena svinjetina’, kompanija Krajina Klas obavještava javnost i zainteresirane strane da još uvijek nije dobila službeni izvještaj Federalnog veterinarskog inspektorata kantona Sarajevo, pa samim time nije u prilici komentirati navode medija koji su očigledno ili imali uvid u isti ili su dobili informaciju od nekoga iz Federalnog veterinarskog inspektorata – priopćili su iz pekare.

Dodatno, pekara ističe da uopće ne koriste svinjsko meso ni proizvode od svinjskog mesa u dijelu proizvodnih pogona u kojima se obavlja priprema i proizvodnja bureka, te su najavili pokretanje pravnog postupka radi zaštite integriteta i naplate šteta učinjenih poslovnom ugledu kompanije.

Osim skandala vezanog uz sadržaj bureka, pekara se suočila s vandalizmom, budući da je izlog njihove poslovnice u sarajevskom naselju Hrasno razbijen dan nakon što je vijest o skandalu objavljena.

POSLJEDNJE DODANO: