TVRTKA JE U PROBLEMU, KAŽU

“Šuta je najgori direktor u povijesti Vodovoda, znao je da tvrtka srlja u propast!”

Ne pamti se da je iz uprave Grada Splita ikada stigao dramatičan poziv na pressicu, naziva žurno. Tvrtka koja je godinama slovila za najbolju i po zaposlenike najpoželjnija, svedena je, kako kaže gradska administracija Ivice Puljka, na prosjački štap. U Vodovodu i kanalizaciji Split, vele, krizna je situacija.

Novi direktor Miroslav Delić komercijalnom sektoru zabranio je da kupuje nove stvari, tehničkoj službi da usluge kooperanta svedu na najnižu razinu, IT odjelu da stane s kupovinom opreme i tehnike, računovodstvo da se strogo kontrolira svako plaćanje. CIjela tvrtka je stavljena u stanje pripravnosti. Ovo je posljedica kvalitetnog neupravljanja tvrtkom, ugroženo je dugoročno poslovanje tvrtke – kazao je dogradonačelnik Splita Antonio Kuzmanić. Najveći je jaz nastao zbog povećanja plaća zaposlenika za 1,4 milijuna eura u osam mjeseci ove godine, objasnio je Kuzmanić. Prijedlog je bio da se po kućanstvu cijena mjesečno povećala za oko 3,5 eura.

Miroslav Delić je, podsjetimo, nakon epizoda provedenih na čelu Čistoće i Prometa, preuzeo Vodovod i kanalizaciju prije dva mjeseca od Tomislava Šute, šefa splitskog HDZ-a i gradskog vijećnika. Bilo je najavljeno poskupljenje vode, ali na Skupštini ukupno 13 općina i gradova koji su suvlasnici tvrtke, povećanje cijena nije izglasano.

Povećanjem plaća od 18 posto bez dozvole Nadzornog odbora i Skupštine, Šuta je doveo tvrtku u gubitke od 2 milijuna eura. I nakon toga je HDZ i općine i gradovi koje kontrolira HDZ odbio povećanje cijena građanima kako bi tvrtku izveli iz problema.

Upravljanje HDZ-a, premda je došlo kraju u gradu Splitu, osjećat ćemo i svi skupa trpjeti posljedice neodgovornosti upravljanja, još duže vrijeme. Najnesposobniji direktor Vodovoda u povijesti je Tomislav Šuta, u šest je godina napravio veliku štetu. Dugo se opirao smjeni, a sada sve teškoće koje je napravio, blokira HDZ jer bi novi direktor racionalizacijom troškova i boljim upravljanjem tvrtku izbavi iz problema – kazao je Ivica Puljak.

Tvrtka samo u ovoj godini ima gubitak od 2 milijuna eura. Što je još gore, ako se cijena ne poveća, gubitak u sljedećoj godini će biti 6 milijuna eura. Došli smo u situaciju da tvrtka neće moći isplaćivati plaće, dobavljati robu i biti na kraju serviser građanima u vodi i kanalizaciji kao i izgradnji novih projekata. U Vodovodu neće imati za plaće za prvi mjesec, to je posljednja informacija. Cijena vode koja je trebala biti povećana je radila stručna služba, i to je započela u mandatu Šute. On je dobro znao da tvrtka srlja u propast. Općine i gradovi pod vodstvom HDZ-a imaju amneziju sada i teško optužuju Tomislava Šutu – podvukao je Kuzmanić.

POSLJEDNJE DODANO: