POREZNA HRABROST

Stručnjakinja za tržište nekretnina: “Treba uvesti porez na nekretnine, ali nedostaje hrabrost za provođenje”

U emisiji HTV-a Studio 4, stručnjaci za financije i investicije Ivica Žuro te stručnjakinja za tržište nekretnina Anita Grbavac analizirali su nedavnu odluku agencije Fitch o potvrdi kreditnog rejtinga Hrvatske te problematiku gotovo više od 600.000 slobodnih i praznih stanova, prenosi HRT.

Ivica Žuro istaknuo je da je potvrda kreditnog rejtinga rezultat efikasnog upravljanja javnim dugom, smanjenja udjela tog duga u BDP-u te povlačenja sredstava iz EU programa za oporavak i otpornost. Nadalje, Žuro je naglasio važnost strukturnih reformi za održavanje i poboljšanje tog rejtinga, ističući potrebu za bržim, efikasnijim i jeftinijim javnim aparatom.

Osim toga, u emisiji je istaknuto i pitanje velikog broja praznih stanova u Hrvatskoj, koji predstavljaju izazov za tržište nekretnina. Anita Grbavac iznijela je svoje mišljenje o potrebi uvođenja poreza na nekretnine kako bi se potaknulo aktivnije korištenje i upravljanje nekretninama. Izjavila je da bi to potaknulo vlasnike nekretnina da ih stave na tržište, budući da bi bili motivirani zaraditi dovoljno novca kako bi pokrili iznos poreza. Međutim, istaknula je da političarima može nedostajati hrabrosti za takav potez jer bi to direktno utjecalo na njihove glasače, što bi moglo ugroziti njihovu ponovnu izabranost.

Grbavac također naglašava da bi uvođenje poreza na nekretnine povećalo likvidnost tržišta jer bi vlasnici bili potaknuti ili da stave nekretnine u dugoročni najam ili da ih prodaju. Ova inicijativa mogla bi imati značajan utjecaj na tržište nekretnina, ali će, prema mišljenju stručnjakinje, zahtijevati hrabrost i odlučnost od strane političkih lidera.

POSLJEDNJE DODANO: