DIPLOMIRANI IZAZOVI

Priče visokoobrazovanih stranih radnika u Hrvatskoj: “Diplomirala sam poslovni menadžment i administraciju, a trenutno radim na poslovima čišćenja”

Isusovačka služba za izbjeglice istaknula je niz problema s kojima se susreću strani radnici u Hrvatskoj, naglašavajući potrebu za rješavanjem tih izazova. Mnogi od njih suočavaju se s minimalnim plaćama, poteškoćama u pronalaženju adekvatnog smještaja te dugim i kompliciranim procesom priznavanja diploma, prenosi 24.sata.

Ravnatelj Isusovačke službe, pater Stanko Perica, istaknuo je da su strani radnici često zapostavljeni i teško mogu izraziti svoje poteškoće i kršenje radnih prava. Problemi kao što su nedostatak jasnih ugovora, neispunjavanje obveza od strane poslodavaca ili agencija te nedostatak adekvatnog smještaja, samo su neki od izazova s kojima se suočavaju.

Poseban naglasak stavljen je na problem nedostatka adekvatnog smještaja za strane radnike u Hrvatskoj. Mnogi vlasnici stanova preferiraju iznajmljivanje svojih prostora domaćim stanarima, što često ostavlja strane radnike bez opcija za adekvatan smještaj. Osim toga, istaknuti su i problemi u procesu spajanja obitelji stranih radnika. Visoki troškovi dovođenja djece u Hrvatsku, poput zahtjeva za zdravstveno osiguranje stranaca, često su prepreka za strane radnike u ostvarivanju tog prava.

Visokoobrazovane osobe među stranim radnicima često se suočavaju s izazovima rada na poslovima ispod svojih kvalifikacija zbog sporosti procesa priznavanja diploma sa stranih sveučilišta.

Moje se sveučilište u Hersonu, koji je bio po okupacijom, nalazi u vrlo teškoj situaciji. Htjela bih raditi kao psiholog u Hrvatskoj i pomagati ne samo ukrajinskoj djeci, već svima – kazala je Valerija Movenko iz Ukrajine koja trenutno radi dječji psiholog u Isusovačkoj službi za izbjeglice.  

U Hrvatsku sam došla prošle godine. Diplomirala sam poslovni menadžment i administraciju, trenutno radim na poslovima čišćenja, a uz to pomažem drugim ljudima iz Afrike. To su ljudi koji mnogo propatili jer godinama žive vrlo niskim standardom – rekla je Helena Da Costa Brinco iz Angole.

Isusovačka služba istaknula je primjere stranih radnika koji se bore s administrativnim preprekama u ostajanju u zemlji. Yordan Oliver Vega iz Kube, koji želi ostati u Hrvatskoj, suočava se s problemom odbijanja Ministarstva unutarnjih poslova za izdavanjem nove radne dozvole nakon isteka prethodne.

Rečeno mi je da moram napusti zemlju. To mi je teško palo jer želim ostati ovdje, tu imam prijatelje i novi život. Sad čekam već pet mjeseci rješenje moje situacije – kazao je Vega.

Naposljetku, istaknut je i problem rasizma prema stranim radnicima iz Afrike i Latinske Amerike, unatoč njihovoj požrtvovnosti i vrijednom radu.

Pater Perica izrazio je nadu da će skorašnje izmjene zakona dovesti do poboljšanja situacije stranih radnika u Hrvatskoj.

POSLJEDNJE DODANO: