NESRAZMJER ZAKONA

Policija prošle godine oduzela 1148 vozila

Policija je prošle godine primijenila Zakon o sigurnosti prometa na cestama kako bi oduzela vozila vozačima koji su pokazali neprihvatljivo ponašanje u prometu. Ukupno je oduzeto 1148 vozila, dok je njih 215 trajno oduzeto odlukom nadležnog suda, prenosi HRT.

Ovo je postalo učestalija praksa s vremenom, s prometnom policijom sve češće koristeći ovu mjeru kažnjavanja. Najviše su na meti vozači koji su skloni višestrukom ponavljanju najtežih prometnih prekršaja.

Među najtežim prometnim prekršajima koji su doveli do oduzimanja vozila su prekoračenje brzine u naseljenim područjima za više od 50 km/h, vožnja u suprotnom smjeru na brzim cestama i autocestama, prolazak kroz crveno svjetlo te vožnja pod utjecajem alkohola ili opijata. Ipak, primjena zakona nije ujednačena, što dovodi do različitih sudskih presuda diljem Hrvatske. Postoje slučajevi gdje će sud trajno oduzeti vozilo, dok će u drugim regijama isti prekršaj rezultirati samo privremenim oduzimanjem vozila.

Privremeno oduzeta vozila čuva policija, a vlasnik vozila često mora platiti ležarinu nakon što se sudski postupak završi. Trajno oduzeta vozila prodaju se na javnim dražbama ili odlažu u reciklažna dvorišta ako su u lošem stanju.Iako neke zemlje zadržavaju oduzeta vozila za policijske potrebe, u Hrvatskoj sva trajno oduzeta vozila idu na dražbu ili se odvoze na odlagališta, navodi se iz MUP-a. Ova praksa, iako kontroverzna, nastavlja se u cilju poboljšanja sigurnosti na cestama.

Napori policije u suzbijanju teških prekršaja i prometnih prijestupa pokazali su se ključnima u smanjenju broja prometnih nesreća i ozljeda na cestama. Međutim, postavlja se pitanje dosljednosti i ujednačenosti u primjeni zakona diljem zemlje, što može biti izazov u osiguravanju pravednosti u kažnjavanju prekršitelja.

Stoga, daljnje usklađivanje i poboljšanja u sustavu kažnjavanja prometnih prekršaja mogla bi biti korisna kako bi se osigurala dosljedna primjena zakona i veća sigurnost svih sudionika u prometu.

POSLJEDNJE DODANO: