ZABORAVLJENI SPOMENIK

Pismo Bandićeve kćeri Tomaševiću: ‘Ovo je apel za razumijevanje’

Na stol zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića stiglo je pismo Ana-Marije Bandić, kćeri pokojnog Milana Bandića. Pismo je upućeno s ciljem podsjećanja da tri godine nakon smrti Milan Bandić još uvijek nema spomenik na zagrebačkom groblju Mirogoj, što znači da nema ni mjesto sjećanja za obitelj i prijatelje, ekskluzivno doznaje RTL.

Ana-Marija Bandić ističe da je obitelj već prije dvije godine podnijela zahtjev za izgradnju spomenika te tvrdi da nisu utvrđene nikakve nepravilnosti u vezi s dokumentacijom koja bi spriječila gradnju. Ministarstvo kulture također je potvrdilo da nema prepreka za izgradnju spomenika.

U pismu upućenom gradonačelniku Tomaševiću, Ana-Marija Bandić naglašava da nije samo riječ o molbi za dozvolu izgradnje spomenika, već o apelu za razumijevanje. Ističe da svatko zaslužuje da ga se sjećamo na način koji odražava ljubav i poštovanje prema životu koji je bio posvećen gradu.

Također, u pismu se ističe da, iako su ispunjene sve zakonske procedure, gradonačelnik Tomašević još uvijek nije dao suglasnost za uređenje grobnice. Očajanje zbog nedostatka odgovarajućeg obilježja na grobu izražava se kao nešto što je teško objasniti.

U svjetlu svih činjenica, Ana-Marija Bandić poziva gradonačelnika na empatiju i zajedničku želju za poštovanjem onih koji su služili gradu, te naglašava da nema pravne ili etičke prepreke za postavljanje spomenika.

Pismo završava s nadom da će gradonačelnik Tomašević razmotriti situaciju ne samo kroz administrativne procedure, već i kroz prizmu zajedničke ljubavi prema gradu te da će omogućiti dostojno obilježavanje kraja jednog poglavlja.

Ana-Marija Bandić završava pismo sa iskrenom nadom i poštovanjem, pozivajući gradonačelnika na zajedničko djelovanje na izgradnji grada punog tolerancije, razumijevanja, poštovanja i ljubavi. Cijelo pismo možete pročitati na RTL-u Danas.

U Gradu Zagrebu trenutno se provode izvidi u vezi s legalnošću proširenja grobnog mjesta, izjavili su gradski dužnosnici. Gradski zavod za zaštitu spomenika i kulture izjavio je da nije u mogućnosti dati mišljenje ili suglasnost dok državne institucije ne dovrše izvide.

Ovi izvidi iznenadili su nekadašnjeg bliskog suradnika Milana Bandića, Ivicu Lovrića, koji tvrdi da su ispunjene sve zakonske procedure za izgradnju spomenika. Lovrić je izrazio frustraciju zbog navodnog odbijanja gradonačelnika Tomaševića da odobri uređenje grobnice, ističući osnovno pravo pokojnika na mir, dostojanstveni ukop i grob.

Spomenik posvećen Milanu Bandiću već je bio predmet raznih rješenja, ali nijedno još nije krenulo u realizaciju. Neki se pitaju hoće li se taj proces ubrzati i hoće li Bandić uskoro dobiti svoj spomenik, s obzirom na trenutnu situaciju i nedostatak napretka u projektu.

POSLJEDNJE DODANO: