EFIKASNOST EKIPE

Stigli rezultati istraživanja četverodnevnog radnog tjedna

Stigli su rezultati najvećeg svjetskog istraživanja o učinkovitosti četverodnevnog radnog tjedna, provedenog u suradnji s think tankom Autonomy i nekoliko partnerskih organizacija. Prema objavljenim podacima, većina kompanija koje su sudjelovale odlučila je skratiti radni tjedan na četiri dana, a više od polovice ih je takvu politiku učinilo trajnom, prenosi Poslovni.hr.

U istraživanju provedenom između lipnja i prosinca 2022. godine, radnici u 61 kompaniji u Ujedinjenom Kraljevstvu radili su 80 posto svojih uobičajenih radnih sati za istu plaću, uz obećanje da će isporučiti 100 posto svog uobičajenog posla.

Prema objavljenom izvješću, nakon završetka istraživanja, najmanje 89 posto tvrtki i dalje je provodilo četverodnevnu radnu politiku, dok je najmanje 51 posto njih učinilo četverodnevni radni tjedan stalnim do kraja 2023. godine.

Učinci skraćenog radnog tjedna pokazali su se iznimno korisnima za osoblje i njihove tvrtke. Radnici su izvijestili o poboljšanju tjelesnog i mentalnog zdravlja, osjećajući veću ravnotežu između poslovnog i privatnog života te manje iscrpljenosti od posla. Ova poboljšanja zadržala su se i godinu dana nakon provedenog istraživanja.

Također, menadžeri i izvršni direktori 28 organizacija potvrdili su pozitivan utjecaj četverodnevnog radnog tjedna na njihove tvrtke. Fluktuacija osoblja smanjila se u 50 posto organizacija, dok je gotovo trećina njih izvijestila o značajnom poboljšanju zapošljavanja. Čak 82 posto tvrtki prijavilo je korisne učinke ovog radnog modela na dobrobit osoblja.

Autori istraživanja ističu da je četverodnevni radni tjedan pokazao svoju dugoročnu održivost, s brojnim tvrtkama diljem Ujedinjenog Kraljevstva koje uspješno provode ovaj model.

Gotovo polovica organizacija koje su sudjelovale u istraživanju pripadaju sektoru marketinga i oglašavanja, sektoru profesionalnih usluga te neprofitnom sektoru, dok ostatak obuhvaća niz drugih industrija poput građevinarstva, proizvodnje, maloprodaje, zdravstva te umjetnosti i zabave.

POSLJEDNJE DODANO: