DRUGI SU IŠLI U ZATVOR

Oslobođena sutkinja optužena za krađu: “Ovako nešto može se svakome dogoditi”

Oslobođena je sutkinja kojoj se sudilo zbog optužbe za produljeno kazneno djelo krađe. Oslobodio ju je Općinski sud u Splitu. – prenosi Index.

Teretili je za dvije krađe

Sutkinju Trgovačkog suda u Zadru teretilo se da je u dva navrata iskoristila nepažnju osoblja u trgovini C&A u centru Supernova Zadar i uzela razne odjevne predmete te s njih skinula sigurnosne etikete i zaštitu.

Prema optužnici, sutkinja je prvo 17. kolovoza 2022. odnijela haljinu od 300 kn, prsten od 39 kn, suknju od 225 kn i četiri bluze vrijedne nešto manje od 600 kn u kabinu, skinula sigurnosne etikete i zaštitu, a potom ih sakrila i s njima napustila trgovinu, čime je prouzročila štetu od 1138 kuna ili nešto više od 150 eura.

Druga krađa, prema optužnici, dogodila se 6. rujna iste godine, a sutkinju se teretilo da je uzela sako vrijedan 366 kuna i dva para hlača vrijednih nešto manje od 500 kuna. Tužitelji su tvrdili da je sutkinja ponovila isti postupak kao i kod prve krađe. Trgovina je u drugoj krađi oštećena za 873 kune ili 115 eura.

Sud: Ovako nešto može se svakome dogoditi

Sudski postupak vođen je u Splitu. Sutkinja se pravdala covidom u obitelji, kompliciranom predmetu od 4000 stranica koji je dobila, sestrinim problemima sa suprugovom ovisnošću o kocki… Priznala je kako je više artikala bilo u njezinoj vrećici za šoping, ali se branila da nije imala namjeru ukrasti ih. Tijekom iznošenja obrane izjavila je da se cijela situacija mogla riješiti u trgovini i da se ovako nešto može svakome dogoditi.

Moja namjera nije bila protupravno postupanje, ali moram naglasiti da ipak osjećam moralnu odgovornost zbog toga što sam išetala iz dućana ne plativši artikle, međutim, to nije bila namjera otuđenja, već isključivo posljedica mog rastresenog stanja zbog briga oko sestre koje su me užasno opteretile – nastavila je.

Sud je uvjeren da krađa od 17. kolovoza nije ničim dokazana, odnosno da su djelatnice trgovine optužile sutkinju jer su željele stati na kraj učestalim krađama. Što se tiče događaja od 6. rujna, sud je povjerovao obrani okrivljene uz obrazloženje da se radi o vjerodostojnom iskazu koji nije iskonstruiran u cilju izbjegavanja bilo kakve odgovornosti.

– Vrlo je životan i logičan te uključuje mogućnost da se ovako nešto može svakome dogoditi ako se nađe u stanju akutnog stresa, što dovodi do gubitka potrebne pažnje i koncentriranosti za činjenje i najbanalnijih radnji koje život sa sobom nosi.

Okrivljena je na raspravi detaljno opisala situaciju i stanje uslijed kojeg je zamišljena i izvan misaonog fokusa procesirajući nekoliko teških tema i obveza u glavi jednostavno išetala iz trgovine zaboravivši da nije platila artikle koje je namjeravala kupiti.

Kod krađa u dućanima postoje uobičajeni modusi operandi, a to je da se ukradena roba odjene ispod legalne robe. Okrivljena to nije učinila. Artikle je jednostavno posložila u torbu za kupovinu i iz razloga koje je navela izašla iz trgovine bez plaćanja – stoji u presudi.

Ukrao suhomesnate proizvode, optužen na pola godine zatvora. Kaže da je bio gladan

Sudovi u Hrvatskoj prema osumnjičenima za krađu nisu uvijek tako blagonakloni. Potražili smo presude u kojima su ljudi bili osuđeni za slične optužbe. Pozornost smo obratili na slučajeve čija je šteta bila slična kao u ova dva slučaja zadarske sutkinje.

Općinski sud u Bjelovaru osudio je 2020. godine 67-godišnjaka iz okolice Bjelovara na kaznu zatvora od 6 mjeseci zato što je u trgovini ukrao nekoliko suhomesnatih proizvoda.

On je u rujnu 2018. godine u križevačkom Lidlu u veliku vrećicu natrpao suhomesnate proizvode i prošao pored blagajne bez plaćanja. U zatvor je morao zbog ukradenih stvari u vrijednosti 1150.84 kune, što je vrlo sličan iznos za koji se teretilo zadarsku sutkinju u slučaju iz 17. kolovoza 2022.

Bio sam gladan i nisam imao što jesti. Zadnja tri dana nisam ništa pojeo – branio se okrivljeni tijekom kaznenog postupka. Inače nije u mirovini i nema stalna primanja. Zbog sličnih slučajeva bio je osuđivan i ranije.

Uzela cipele koje je kasnije “htjela platiti”, dobila osam mjeseci zatvora uvjetno

Bjelovarski Županijski sud donio je 2023. pravomoćnu presudu kojom je 30-godišnjakinja osuđena na osam mjeseci uvjetnog zatvora jer je ukrala cipele vrijedne oko 200 eura. Doduše, njoj je kao otegotna okolnost uzeta činjenica da je u priču uvukla i svoje malodobne kćeri.

Sud je tijekom postupka ispitao zaštitara koji ju je zaustavio te troje svjedoka iz dućana u Zagrebu, a pregledane su i videosnimke iz trgovine. Na snimci nadzorne kamere bilo je vidljivo da ona uzima par cipela, sjeda dok su oko nje njezina djeca, s tim da jedno dijete drži u ruci vrećicu i klekne ispred nje, nakon čega se svi zajedno dižu i odlaze.

Kad su je zajedno s djecom zaustavili zaštitari, sama je pokazala sadržaj vrećice u kojoj su bile otuđene cipele. Nakon što su je odveli nazad u trgovinu, rekla je da želi vratiti ili platiti cipele. Utvrđeno je i da je s cipela bila skinuta zaštita, koja bi na izlazu iz trgovine reagirala na senzor.

Žena se žalila na osam mjeseci zatvora. Isticala je da je na kraju htjela platiti cipele, što joj nisu dopustili u dućanu.

To što je Laura nakon zaustavljanja od strane zaštitara htjela vratiti i platiti cipele, ne dovodi u pitanje njenu namjeru – naglašava županijska sutkinja.

Krao parfeme u Zadru, osuđen na pet mjeseci

Nedavno je Općinski sud u Zadru osudio 46-godišnjaka s područja Siska zbog krađe parfema u Zadru, pisao je Zadarski list. Muškarac je u prosincu 2020. godine iz trgovine uzeo dva parfema u vrijednosti 143.31 eura. Parfeme je stavio u džep jakne, prošao pored blagajne i izašao na izlazna vrata trgovine.

Okrivljenik se tijekom postupka izjasnio da se smatra krivim za učinjeno kazneno djelo koje mu se stavlja na teret te je prihvatio predloženu kaznenopravnu sankciju. Branio se činjenicom da su ga odmah po izlasku uhvatili.

Utvrđena mu je kazna zatvora od 5 mjeseci. S obzirom na to da je okrivljenik bio na uvjetnoj kazni zbog drugog kaznenog djela, izrečena mu je jedinstvena kazna zatvora u trajanju od jedne godine s rokom kušnje od čak pet godina. – piše Index.

Cijeli članak pogledajte ovdje.

POSLJEDNJE DODANO: