NOVA ZDRAVSTVENA KRIZA

Hripavac se širi Europom: Hrvatska glavno žarište, stope cijepljenja u opadanju

Kad je cijeli svijet već počeo zaboravljati na pandemiju koronavirusa, pojavila se nova bolest. Europom dramatično raste broj zaraženih hripavcem, a Hrvatska je najveće žarište, piše ugledni list Politico.

Zaraza hripavcem, koja je bila uobičajena u romanima Charlesa Dickensa, najnovija je viktorijanska bolest koja se vratila na Zapad nakon povećanja broja slučajeva ospica, sifilisa, gihta, i malarije. – prenosi tportal.

Prema Europskom centru za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC), u Češkoj – gdje nema dovoljno cjepiva protiv hripavca – broj slučajeva je najviši u posljednjih 60 godina. Također su zabilježeni oštri porasti u Danskoj, Belgiji, Španjolskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu.

U Istri raste broj zaraženih od hripavca i covida

Godine 2023. u Engleskoj je zabilježeno ukupno 853 slučaja hripavca. Samo u veljači ove godine, prema britanskoj agenciji za zdravstvenu sigurnost (UKHSA), zabilježeno je 913 slučajeva.

Trenutno je najveće europsko žarište Hrvatska, koja je prijavila 6.261 slučaj u prva dva i pol mjeseca ove godine, piše Politico.

Britanski medicinski časopisi tvrde da je dio razloga za širenje hripavca brzi pad u stopama cijepljenja.

U većini europskih zemalja, bebe primaju prve dvije doze kombiniranog cjepiva protiv hripavca, difterije i tetanusa između dva i 12 mjeseci, s dodatnom dozom do dobi od dvije godine i završnom dozom između 3 i 7 godina. Ali kako bi zaštitile novorođenčad od bolesti, trudnicama se također može ponuditi cjepivo protiv hripavca. U Engleskoj, stopa prihvaćanja cjepiva među ovom skupinom pala je s više od 70 posto u rujnu 2017. na 58 posto u rujnu 2023.

To je posebno zabrinjavajuće s obzirom na rizik koji hripavac predstavlja za male bebe.

Tinejdžeri između 15 i 19 godina čine većinu trenutnih slučajeva, ali ‘gotovo sve smrti’ u EU ove godine bile su kod beba mlađih od tri mjeseca, prema ECDC-u. U Nizozemskoj su u proteklim tjednima zabilježene četiri smrti.

Cijepljenje ljudi ključno je za suzbijanje epidemije, ali to postaje lakše reći nego učiniti, piše Politico.

U Ujedinjenom Kraljevstvu, pet regionalnih zdravstvenih udruga prijavilo je da je pandemija nepovoljno utjecala na stope cijepljenja, uz dugotrajni pad.

Vidjeli smo mnogo dezinformacija od antivaksera tijekom pandemije covida i te dezinformacije proširile su se na rutinska cijepljenja – rekao je Politicu, Michael Head, viši istraživač na Sveučilištu u Southamptonu. Head je također ukazao na epidemiju ospica u Europi koja je također uglavnom pripisana padu razina imunizacije.

POSLJEDNJE DODANO: