UNAPREĐENJE OBRAZOVNOG SUSTAVA

Župan Boban pozvao na suradnju: Implementacija programa cjelodnevne škole u fokusu

Glavni menadžer Svjetske banke za Hrvatsku i Sloveniju, Jehan Arulpragasam i državna tajnica MZOS Iva Ivanković su danas tijekom sastanka koji je organizirao župan Blaženko Boban sa suradnicima, razgovarali sa županom, zamjenikom župana Stipom Čogeljom, pročelnikom Tomislavom Đonlićem i ravnateljima pet osnovnih škola o provedbi eksperimentalnog programa „Osnovna škola kao cjelodnevna škola – uravnotežen, pravedan, učinkovit i održiv sustav odgoja i obrazovanja“.

Župan je u uvodnoj riječi pozdravio uvažene goste, zaželio im dobrodošlicu u „najljepšu hrvatsku županiju“ te ih pozvao da nakon sastanka obiđu što više turističkih, kulturnih, arheoloških i povijesnih znamenitosti grada Splita. Nakon sastanka župan je izrazio zadovoljstvo onim što je čuo od ravnatelja kao i od predstavnika Svjetske banke i MZOS-a te je dodao:

Ove škole su ogledni primjer svim drugim našim školama koji je pravi smjer reforme obrazovnog sustava te smo zbog toga zahvalni kako predstavnicima Svjetske banke, tako i Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta.

Državna tajnica Iva Ivanković je istaknula da je Ministarstvo u svim osnovnim školama u RH u kojima se provodi ovaj eksperimentalni program osiguralo učenicima prehranu, tople obroke, udžbenike i dodatne materijale te je povećalo plaću djelatnicima angažiranim kroz program u svih 62 škole na području Hrvatske.

Jehan Aruslpragasan, glavni menadžer Svjetske banke za Sloveniju i Hrvatsku je naglasio da su oni iz Svjetske Banke danas ovdje i kako bi učili od ravnatelja i svih uključenih u ovaj Program: – Uz to što će novac biti uložen u izgradnju infrastrukture potrebne za cjelodnevni boravak, važno je da će se i nastavnici međusobno bolje upoznati u što smo se uvjerili i danas u obilasku škole u Otoku. Zadovoljni smo napretkom u provedbi Programa te smo se na licu mjesta mogli uvjeriti što funkcionira dobro a što bi trebalo eventualno ispraviti kako bismo u budućnosti mogli poboljšati Program – kazao je Arulspragasan.

Tomislav Đonlić, pročelnik županijskog UO za prosvjetu je istaknuo dvije bitne aktivnosti u Eksperimentalnom programu: infrastrukturna ulaganja i organizacijske prilagodbe te stručno usavršavanje učitelja, stručnih suradnika i organizacijske prilagodbe. Županija izrađuje projektno-tehničku dokumentaciju za izvođenje radova na adaptaciji objekata za potrebe cjelodnevnih škola te su izvršene pripremne aktivnosti za objavu svih postupaka javne nabave (radovi, vozila, opremanje, usluge).

Našim školama koje su odabrane temeljem Javnog poziva, odobreno je ukupno 1.690.000 eura zajma Međunarodne banke za obnovu i razvoj: OŠ Kamešnica 441.400 eura, OŠ Selca 234.000 eura, OŠ Zagvozd 274.400 eura, OŠ Tin Ujević Krivodol 383.300 eura i OŠ Ivana Mažuranića iz Obrovca Sinjskog 356.000 eura. Ulaganja se odnose na radove koji ne zahtijevaju izdavanje građevinske dozvole, a neophodni su da bi se osigurali uvjeti za cjelodnevni boravak učenika u školi, opremu za kuhinje i blagovaonice, IKT i uredsku opremu, te usluge stručnog nadzora. Potpisani su sporazumi između MZO, škola i Osnivača o realizaciji infrastrukturne komponente i postupcima javne nabave gdje je predviđeno da osnivač, tj. Županija, provodi postupke javne nabave za radove, opremanje i usluge u ime i za račun škole.

Uz v.d. ravnateljicu OŠ Zagvozd, Antonelu Filipović, o provedbi eksperimentalnog programa cjelodnevne škole u njihovim školama govorili su ravnatelji: Miroslav Jukić, OŠ Kamešnica, Tomislav Budimir, OŠ Ivan Mažuranić iz Hana, Ivica Škrpaca, OŠ Selca i Mario Karin, OŠ Tin Ujević iz Krivodola. Svi oni su iskazali radost zbog sudjelovanja u ovom programu te su ponudili i neke nove projekte koji bi se mogli financirati po sličnom modelu. Ove škole će provoditi program za učenike od prvog do osmog razreda kroz ovu i sljedeće tri školske godine, do kraja 2026/2027. školske godine.

S pročelnikom Đonlićem, iz Upravnog odjela za prosvjetu, sastanku su nazočili Petar Škovrlj, pomoćnik pročelnika i Zdravko Lučić, viši savjetnik za investicije.

POSLJEDNJE DODANO: