HTIO SE POKAZATI PRIJATELJIMA

Mercedesom jurio 122 kilometra na sat kroz Kaštela pa dijete ostavio bez majke, dobio je sedam godina zatvora

Sedam godina iza rešetaka splitskog zatvora provest će 21 godišnji Ante Barišić iz Solina, odluka je to sudskog vijeća Županijskog suda u Splitu na čelu sa sucem Dinkom Mešinom koje je u četvrtak osuđujućom presudom zaključilo smrt mlade žene u Kaštelima iz kolovoza prošle godine. Barišić je u vozilu marke Mercedes prošao kroz crveno svjetlo i brzinom od 123 km/h udario u vozilo u kojem je bila nesretna žena sa svojim djetetom. Dijete je, na sreću, preživjelo dok je žena od zadobivenih ozljeda, ako je su bile iznimno brojne, nakon četiri dana preminula u splitskoj bolnici.

Honda, u kojoj je bila nesretna žena, od siline udarca se okrenula ukrug i zabila u semafor. Vozačica je zadobila brojne prijelome rebara, vratnih kralježaka, noge, ključne kosti i unutarnje krvarenje u mozgu.

Nesreća se dogodila kod križanja državne ceste D8 i ulice Put Dragočeva – Tamunić, na mjestu gdje je maksimalna dozvoljena brzina upravljanja vozilima 80 km/h.

Mladić je u vozilu bio si još trojicom prijatelja, a istragom je utvrđeno kako i na ranijem križanju sa semaforima vozilom velikom brzinom prošao kroz upaljeno crveno svjetlo.

Iako se na prvom ispitivanju branio šutnjom, pred državnim je odvjetništvom kazao kako je vozio nešto većom brzinom, a sve kako bi se pokazao svojim prijateljima. Baš je taj detalj bio jedan od glavnih niti vodilja odluke suda, istaknuo je to Mešin i u obrazloženju ne pravomoćne odluke. Podvukao je kako se mladić nije opametio ni nakon ove prometne nesreće pa je u siječnju ove godine uhvaćen kako u istim navikama, dakle s neprilagođenom brzinom, prometuje kroz Zadar.

Možda bi razumio da ste bili pod utjecajem alkohola ili opijata, no vi ste bili trijezni i svejedno ste to napravili, ostavili ste dijete bez majke. Kajanje ste izrazili tek reda radi, kako bismo mi umanjili kaznu, ali činjenica je da će vas policajci sada odvesti u zatvor – rekao je prilično oštro sudac Mešin.

Barišić je objavu presude doslovce samo mirno odslušao, roditeljima koji su bili u publici prilikom rastanka sa sinom koji uz kaznu zatvora neće ni 12 godina moći za volan.

POSLJEDNJE DODANO: