TOPLINSKA ANOMALIJA

Zima donosi neobično visoke temperature, a stručnjaci ističu razloge i posljedice

Zima ove godine obilježena je neuobičajeno toplim vremenom diljem Europe, uključujući i Hrvatsku. Visoke temperature, čak i tijekom noći, izazvale su različite spekulacije i zabrinutosti među građanima. No, što zapravo znače ovi izuzetno visoki temperaturni uvjeti? To pitanje istražio je Nenad Jarić Dauenhauer za INDEX.HR.

Meteorolozi ističu da je ovakvo vrijeme rezultat utjecaja toplih zračnih struja koje dolaze iz Afrike. Afrički zrak donosi sa sobom i veće količine saharskog pijeska, što može obojiti nebo u žućkastu boju. Prema prognozama, temperature su iznad prosjeka za ovo doba godine, što je rezultiralo pozitivnim temperaturnim anomalijama.

Stručnjaci ističu da je važno razlikovati kratkoročne meteorološke uvjete od dugoročnih klimatskih trendova. Unatoč tome što su temperature iznad uobičajenih vrijednosti, takvi uvjeti nisu potpuno neobični. Klimatolozi upozoravaju da su takvi fenomeni povremeni i da ne predstavljaju nužno indikator klimatskih promjena.

Analize pokazuju da su ove zime temperature ispod nule bile rijetke u Europi, uključujući i Hrvatsku. Očekuje se nastavak blažeg vremena, što se pripisuje globalnom zatopljenju i utjecaju El Nina. Stručnjaci naglašavaju da je potrebno daljnje praćenje podataka kako bi se bolje razumjele klimatske promjene i njihov utjecaj na meteorološke uvjete.

Sve u svemu, iako su neuobičajeno visoke temperature izazvale zabrinutost, stručnjaci ističu potrebu za kontinuiranim praćenjem i razumijevanjem složenih klimatskih procesa kako bismo bolje predvidjeli i prilagodili se budućim promjenama u vremenskim uvjetima.

POSLJEDNJE DODANO: