OZBILJNA PRIJETNJA

Najmanje 1000 podzemnih jama u Hrvatskoj postaju divlje deponije

Najmanje 1000 podzemnih jama pretvoreno je u divlje deponije, uznemirujući podatak koji otkriva ozbiljan problem ilegalnog odlaganja otpada u Hrvatskoj. Članovi volonterske inicijative “Čisto podzemlje” ističu da je ovo stanje prijetnja kako prirodi, tako i ljudima. Posebno su ugrožene Šibensko-kninska, Istarska i Karlovačka županija, koje bilježe najveći broj onečišćenih speleoloških objekata, prenosi HRT.

Važnost zaštite podzemnih jama ističu i članovi inicijative kroz edukaciju osnovnoškolaca diljem zemlje, posjetivši više od 50 škola od početka nastavne godine. Iako je istraženo oko 10 tisuća podzemnih jama, pretpostavlja se da ih ima i trostruko više.

Podzemlje Hrvatske sadrži čak 70 posto zaliha pitke vode, što čini ovaj problem još ozbiljnijim. No, unatoč tome, tisuće podzemnih jama su oskvrnute otpadom, uključujući klaonički otpad i plastiku, što direktno ugrožava izvore vode. Volonteri su formirali “odred za čistoću” kako bi se suprotstavili ovom problemu, naglašavajući da podzemne jame ne smiju postati deponije. U proteklih devet godina, iz podzemnih su jama izvađene velike količine otpada, ukazujući na opsežnost problema.

Važno je istaknuti da je 2024. godine zabilježena i prva presuda za zločin protiv prirode, što je korak naprijed u suzbijanju ilegalnog odlaganja otpada. Ustrajnost čuvara podzemlja u borbi za očuvanje ekosustava potiče se pozivom na sudjelovanje svih građana.

S obzirom na ozbiljnost situacije, edukacija ostaje ključna, a poruke o važnosti očuvanja okoliša prenose se kroz škole diljem zemlje. Ova problematika Hrvatske naglašava potrebu za odgovornim postupanjem s otpadom i pozivaju na prijavljivanje divljih deponija.

POSLJEDNJE DODANO: