NOVI STANDARD

Zbog kolektivnog ugovora minimalna bruto plaća u ugostiteljstvu bit će 840 eura

U skladu s novim Kolektivnim ugovorom ugostiteljstva koji je stupio na snagu 1. svibnja 2024., minimalne plaće u ugostiteljskom sektoru u Hrvatskoj povećane su u prosjeku za 17 posto. Ovo je najveće povećanje minimalnih plaća kroz kolektivni ugovor u ovom sektoru do sada, a rezultat je proširenja primjene novog ugovora, što je iniciralo Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, izvijestili su danas iz Hrvatske udruge poslodavaca (HUP).

Ovaj ugovor obuhvaća sve poslodavce i radnike u RH u djelatnostima pružanja smještaja, pripreme i usluživanja hrane. Ključne promjene uključuju povećanje osnovnih bruto plaća bez dodataka u četiri razreda prema složenosti poslova. Najniže povećanje iznosi 11 posto, dok je najviše povećanje 20 posto. Za radnike koji obavljaju jednostavne i manje zahtjevne poslove kao što su čistači, spremači, serviri, portiri, nosači prtljage, sobarice, pomoćni konobari, kuhari, recepcionari i slastičari, povećanje bruto plaće dogovoreno je za 20 posto te iznosi 840 do 850 eura.

Ugovorene su i dodatne materijalne beneficije za zaposlene, poput smještaja i prehrane, koje nadmašuju zakonske propise. Novi Kolektivni ugovor ugostiteljstva primjenjivat će se do kraja 2025., a važno je napomenuti da se primjenjuje i na strane i agencijske radnike.

Iz HUP-a ističu da ovo proširenje Ugovora pruža bolje uvjete rada radnicima u sektoru te omogućava poslodavcima fleksibilnije upravljanje radnim vremenom. Sindikati iz sektora naglašavaju važnost osiguravanja boljih uvjeta rada i materijalnih prava za radnike te nastavak pregovora o povećanju plaća kako bi se približili standardima u zemljama EU i zaustavio odljev kvalificiranih radnika.

Unatoč ovim povećanjima, sindikati ističu da nove plaće još uvijek nisu dostatne, ali su garantirane. Njihov zajednički interes je zadržati kvalitetne kadrove i potaknuti povratak onih koji su napustili sektor, što se može postići samo kroz veće plaće i bolje uvjete rada.

POSLJEDNJE DODANO: