ZAHTJEV UDRUGE

Zahtjeva se javna objava konkretnih rokova i planova izgradnje nove zgrade Centra za autizam u Splitu

Udruga Autizam 365, kao predstavnik zajednice koja se bori za prava djece s autizmom u Splitu, želi javno istaknuti važnost transparentnosti i odgovornosti u planiranju izgradnje nove zgrade Centra za autizam. Nakon dugogodišnjeg angažmana i javnog pritiska, te nedavnih obećanja Grada Splita o izgradnji novog centra, Udruga smatra ključnim da se detaljno objave rokovi i planovi kako bi se osiguralo pravedno i pravovremeno ostvarenje ovog važnog projekta. Upravo iz tog razloga, Udruga Autizam 365 upućuje zahtjev gradonačelniku Ivici Puljku za javnom objavom konkretnih detalja vezanih uz izgradnju novog Centra za autizam u Splitu, njihovo priopćenje prenosimo u cjelosti.

Nakon dugotrajnog pritiska medija i javnosti te iznošenja šokantnih uvjeta u kojima djeca s autizmom pohađaju osnovnu školu u Splitu, napokon su stigli najavljeni prvi koraci. Prema Portalu Zdravlje, Grad Split je konačno obećao izgradnju nove zgrade Centra za autizam Split na površini u vlasništvu Grada.

Unatoč godinama obećanja, posebno u predizbornim razdobljima poput trenutnog, građani su izrazili frustraciju zbog nedostatka konkretnih akcija i rezultata. Umjesto političkih obećanja, traže se konkretne mjere kako bi se osiguralo pravo djece s autizmom na kvalitetno obrazovanje, što im pripada sukladno Zakonu i Ustavu Republike Hrvatske.

Iako je najava izgradnje nove zgrade pozitivna, građani ističu potrebu za određivanjem jasnih rokova i plana izgradnje kako bi se osiguralo da se ne zadržimo samo na obećanjima. Stoga, zahtijevaju od gradonačelnika Ivice Puljka da javno objavi detalje, uključujući vremenski plan izrade projekta, početak radova, predviđeni završetak radova te garanciju da se neće probiti rokovi, kao što se dogodilo s trenutnom situacijom prostora u Teslinoj ulici, koji je trebao biti gotov prije dvije godine.

Također, roditelji i javnost zahtijevaju jasan plan gdje će djeca koja trenutno pohađaju OŠ Centar za autizam Split biti smještena, s obzirom na očekivani upis desetak novih polaznika na jesen, što bi moglo ugroziti pravo postojećih polaznika na Produženi stručni postupak (PSP).

U skladu s tim, smatraju da roditelji, ali i šira javnost, imaju pravo znati konkretne planove i korake kako bi se ovo obećanje pretvorilo u stvarnost. Svjesni su da građevinski projekti ovakvog opsega zahtijevaju vrijeme, ali traže od gradonačelnika da što prije javno predstavi plan izgradnje i rokove kako bi se osigurala transparentnost i odgovornost u postizanju ovog cilja ističu iz Udruge Autizam 365.

POSLJEDNJE DODANO: