VREMENSKA PROGNOZA

Za vikend nam stiže saharski pijesak

Prema najnovijim prognozama Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ), vikend će donijeti raznoliko vrijeme diljem Hrvatske, što će rezultirati značajnim promjenama u atmosferskim uvjetima.

Jutro će biti oblačno s kišom i pljuskovima u pojedinim područjima, dok će se tijekom dana većina zemlje moći nadati pretežno sunčanom i uglavnom suhom vremenu. Očekuje se slab do umjeren jugozapadni vjetar, na Jadranu i sjeverozapadni, dok će na krajnjem jugu puhati jugo. Najviše dnevne temperature kretat će se od 21 do 26 Celzijevih stupnjeva.

Sutra će većinom biti sunčano i toplo, s mogućom umjerenom naoblakom poslijepodne, dok u Dalmaciji navečer postoji izolirana mogućnost za lokalne pljuskove. Vjetar će biti slab, ponegdje do umjeren jugozapadni, na Jadranu i umjereno jugo. Temperature će se kretati od 8 do 13 °C u unutrašnjosti, te od 13 do 18 °C na obali, dok će najviše dosezati od 22 do 27 °C.

Kako prognozira Bojan Lipovšćak za N1, nad Hrvatskom dolazi utjecaj saharskog pijeska, uzrokovano prisustvom duboke ciklone zapadno od Velike Britanije koja se polako kreće prema Biskajskom zaljevu. To dovodi do formiranja nestabilne zračne mase koja se puni toplinom i pijeskom iz Sahare te vlagom s Sredozemnog mora.

Nedjelja donosi promjenjivo oblačno vrijeme s sunčanim razdobljima, ali i mogućnošću kiše i pljuskova, osobito na Jadranu i okolnim područjima. Osim oborina, moguće su i grmljavina i udari vjetra, a zanimljivo je da će prisutnost saharskog pijeska u višim slojevima atmosfere obojiti nebo mutno žućkastom bojom. Temperature zraka bit će u okviru prosjeka za kraj svibnja.

POSLJEDNJE DODANO: