PODIGNUTA OPTUŽNICA

Vozio je s 2,2 promila alkohola u krvi i zabio se u vozilo iz drugog smjera, poginula je mlada rukometašica

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu je, nakon provedene istrage, podiglo pred Županijskim sudom u Splitu optužnicu protiv Jakova Ž. (45) zbog počinjenog kaznenog djela izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu sa smrtnim ishodom.

Muškarac je, smatra se, 8. rujna prošle godine u popodnevnim satima na državnoj cesti D1 kroz mjesto Dicmo, u alkoholiziranom stanju (izmjereno mu je 2,20 promila alkohola u krvi – op.a.) upravljao osobnim vozilom marke VW Touareg iz smjera Sinja u smjeru Splita.

– Okrivljenika se tereti da je bio svjestan kako su mu uslijed alkoholiziranosti bile smanjene njegove vozačke sposobnosti i kako postupa suprotno odredbi članka 199. stavak 2. Zakona o sigurnosti prometa na cestama koja zabranjuje upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola od preko 0,50 g/kg.

Tereti ga se da je vožnjom u takvom stanju pristao ugroziti sigurnost drugih sudionika u prometu i da je izgubio kontrolu nad vozilom te prešao na suprotnu prometnu traku gdje je došlo do sudara s osobnim vozilom marke VW Polo kojim je svojom prometnom trakom upravljala vozačica. Uslijed udara je suputnica u osobnom vozilu marke VW Polo zadobila višestruke teške tjelesne ozljede od kojih je preminula 9. rujna u Kliničkom bolničkom centru Split, dok su vozačica i druga suputnica zadobile višestruke teške tjelesne ozljede – stoji u priopćenju Županijskog državnog odvjetništva.

U nesreći je život izgubila rukometašica Maja Zorica.

POSLJEDNJE DODANO: