RUSKI IZBORI U OŽUJKU

Vladimir Putin potvrdio kandidaturu za peti predsjednički mandat

Danas je u Kremlju prilikom dodjele odlikovanja, predsjednik Rusije Vladimir Putin najavio svoju kandidaturu za peti predsjednički mandat, prenosi HRT.

Prema informacijama agencije RIA Novosti, Putin je osobno obavijestio borca u Ukrajini, Artjoma Jogu o svojoj namjeri da se natječe za predsjednički mandat. Ranije istoga dana, Kremlj je objavio da “mnogo ljudi” potiče Putina da se natječe za novi mandat na izborima u ožujku, no da će predsjednik objaviti svoju odluku “kada on to ocijeni primjerenim”.

Trenutne ovlasti Vladimira Putina kao šefa države istječu 7. svibnja 2024. godine, a ruska središnja izborna komisija je najavila da će predsjednički izbori trajati tri dana, od 15. do 17. ožujka.

Predsjednički mandat u Rusiji traje šest godina, što znači da bi, pobijedi li na izborima, 71-godišnji Putin ostao na vlasti barem do 2030. godine. Putin je prethodno obavljao dužnost predsjednika od 2000. do 2008. godine, a ponovno je preuzeo funkciju 2012. godine nakon jednog mandata Dmitrija Medvedeva.

Unatoč kritikama i prigovorima da su ruski izbori često obilježeni nepravilnostima, vlasti su produžile trajanje glasanja na više dana, što je izazvalo zabrinutost zbog mogućnosti manipulacije glasačkim listićima. To produženo glasanje predstavljeno je kao mjera za smanjenje rizika od širenja zaraze u pandemiji COVID-a.

S obzirom na trenutnu političku situaciju u kojoj je oporbeni političar Aleksej Navaljni u zatvoru, a mnogi kritičari Putinove vlasti su u inozemstvu, predsjednik Putin nema značajnijeg domaćeg izazivača.

Glasnogovornik Kremlja, Dmitrij Peskov odgovorio je na pitanje o rezultatima ankete koja pokazuje podršku od 70 posto ispitanika za Putinovu kandidaturu riječima da će Putin donijeti konačnu odluku “kada on to ocijeni primjerenim i korisnim,” te istaknuo da je Putin uvijek vodio računa o podršci naroda u svom radu s ciljem poboljšanja dobrobiti i životnog standarda ruskih građana.

Putin će održati svoju godišnju konferenciju za medije 14. prosinca, gdje se očekuje dodatna rasvjeta njegovih političkih planova.

POSLJEDNJE DODANO: