TRGOVINSKA KOREKCIJA

Slatki izazovi: Agencija UN-a bilježi rast cijena šećera i mliječnih proizvoda

anašnje izvješće agencije UN-a za hranu i poljoprivredu (FAO) o cijenama hrane u studenom otkriva da su cijene gotovo stagnirale, zadržavajući se blizu najniže razine u posljednjih dvije i pol godine, prenosi INDEXHR.

FAO-ov indeks cijena košarice osnovnih prehrambenih proizvoda iznosio je u studenom u prosjeku 120.4 boda, što je gotovo nepromijenjeno u odnosu na listopad. Ova razina je zabilježena nakon spuštanja indeksa na najnižu razinu u ožujku 2021. godine. U usporedbi s istim razdobljem prošle godine, indeks je bio manji za 10.7 posto.

Žitarice su u studenom zabilježile pad cijena za 3.0 posto u odnosu na listopad, a to je rezultat oštrog pada cijena kukuruza i pšenice. S druge strane, biljna ulja su poskupjela za 3.4 posto u odnosu na listopad, potaknuta rastom cijena palminog ulja za više od šest posto zbog pojačane potražnje i sezonski uvjetovane slabije ponude velikih proizvođača.

Značajan rast zabilježen je i kod cijena mlijeka i mliječnih proizvoda, koje su porasle za 2.2 posto u odnosu na listopad. Ovaj rast potaknut je snažnom potražnjom za maslacem i obranim mlijekom u prahu u sjeveroistočnoj Aziji, te pojačanim predblagdanskim kupovinama u zapadnoj Europi. Cijene šećera su također porasle za 1.4 posto, uzrokovan pogoršanjem izgleda proizvodnje na Tajlandu i u Indiji, te bilježeći porast od 41.1 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

U posebnom izvješću o ponudi i potražnji na tržištu žitarica, FAO je neznatno povećao procjenu svjetske proizvodnje žitarica u 2023. godini na 2.893 milijarde metričkih tona, što predstavlja povećanje od 0.9 posto u odnosu na prethodnu godinu.

U osvrtu na novu sezonu, FAO bilježi početak sjetve ozime pšenice na sjevernoj hemisferi. Unatoč mogućem smanjenju površine zasijane ozimom pšenicom zbog nižih cijena, očekuje se da će zalihe na kraju sezone idućeg ljeta porasti za 2.7 posto. FAO također potvrđuje procjenu da će obujam trgovine žitaricama u sezoni 2023./2024. smanjiti za 1.8 posto.

POSLJEDNJE DODANO: