NEOBIČNA POJAVA

[VIDEO] Uočen je mali tornado na sjevernom Jadranu

U zaleđu Tršćanskog zaljeva, u poslijepodnevnim satima nedavno je zabilježena neobična meteorološka pojava – vrtlog. Ovaj događaj odvijao se u blizini granice između Slovenije i Italije, no za sada nema izvješća o šteti.

Prema izvješćima, vrtlog je nastao u ranim poslijepodnevnim satima te se kretao prema kopnu u blizini mjesta Milje, da bi kasnije prešao na Jadransko more i raspao se. Tršćanski list Piccolo izvještava da ova oluja nije uzrokovala materijalnu štetu niti ugrozila stanovništvo, te da intervencija vatrogasaca i lučke kapetanije nije bila potrebna.

Talijanska meteorološka agencija Arpa objasnila je za Piccolo da su ovakve pojave posljedica izrazite nestabilnosti atmosfere te da nisu rijetke. Područje niskog tlaka zraka koje preovladava u većem dijelu Italije donijelo je vlažna strujanja u Tršćanski zaljev, što je stvorilo povoljne uvjete za formiranje vrtloga. Meteorolozi ističu da se u ovakvim vremenskim uvjetima nekoliko puta godišnje mogu formirati zračni vrtlozi koji se većinom razbijaju na moru.

Meteorolog Blaž Šter iznio je svoje zapažanje za N1, tvrdeći da je pojava malih tornada duž jadranske obale česta. On je naglasio da se ovaj vrtlog razvio iz pljuska te da atmosfera u tom trenutku nije bila posebno nestabilna.

POSLJEDNJE DODANO: