ZABILJEŽENA PORUKA

Američka veleposlanica Nathalie Rayes posjetila Galeriju Meštrović u Splitu na Sudamju

Na blagdan sv. Dujma i dan Grada Splita, američka veleposlanica Nathalie Rayes posjetila je Galeriju Meštrović u Splitu. Ovaj posjet uslijedio je nakon svečanog misnog slavlja na splitskoj rivi, gdje je veleposlanica također sudjelovala.

Odluka veleposlanice Rayes da posjeti Galeriju Meštrović uslijedila je nakon što je dvaput razgledala zagrebačku izložbu “Meštrović: Retrospektiva” u Galeriji Klovićevi dvori, koja je postavljena povodom 140. obljetnice rođenja Ivana Meštrovića. Njezino duboko poštovanje prema životu i djelu Ivana Meštrovića potaknulo ju je da posjeti i njegovu Galeriju u Splitu, koja je nekada bila ljetna vila obitelji Meštrović, a danas je sjedište Muzeja Ivana Meštrovića.

Tijekom posjeta, veleposlanicu Rayes i njezinu pratnju vodile su ravnateljica Muzeja Ivana Meštrovića Sandra Grčić Budimir i muzejska savjetnica Zorana Jurić Šabić. One su ih provele kroz stalni postav Galerije, predstavljajući im najvažnije detalje iz života i djela Ivana Meštrovića, kao i detalje vezane uz njegovu povezanost s Amerikom.

Nakon razgledavanja Galerije, veleposlanica je posjetila i nekadašnji Meštrovićev atelijer za obradu gline. Ondje se nalaze monumentalne karijatide za Spomenik Neznanom junaku na Avali, arhitektonska skulptura lava te dvije biste Vlaha Bukovca iz 1908. godine.

Tijekom posjeta, veleposlanica Rayes susrela se i s posjetiteljima Galerije Meštrović iz SAD-a, koji su izrazili želju da je pozdrave. Amerikanci često posjećuju ovaj muzej zbog važne američke dimenzije u životu Ivana Meštrovića.

U Knjigu dojmova Galerije Meštrović, veleposlanica Rayes je zabilježila poruku u kojoj ističe da je Ivan Meštrović bio jedinstveni umjetnik koji je svojim djelima prikazivao patnju, borbu, strast i ljubav prema obitelji i domovini. Također je istaknula njegovu važnost u prenošenju ljubavi prema Hrvatskoj u Sjedinjene Američke Države, ostavljajući snažno nasljeđe koje i dalje živi kroz njegovo djelo. Veleposlanica je naglasila kako umjetnost Ivana Meštrovića svjedoči o dubokoj povezanosti između dviju zemalja.

POSLJEDNJE DODANO: