DODIK U RUSIJI

[VIDEO] Kako je Dodik pokušao poljubiti Putina tri puta tijekom službenog posjeta

Čelnik bosanskih Srba, Milorad Dodik, u četvrtak se ponovo sastao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Sankt Peterburgu, gdje su potvrdili jačanje uzajamnih veza i optužili Zapad za navodno kršenje Daytonskog sporazuma. Dodik je boravio u Sankt Peterburgu na Međunarodnom ekonomskom forumu, događaju koji organiziraju ruske vlasti. Nakon agresije Rusije na Ukrajinu, na forumu ne sudjeluje gotovo nitko iz razvijenih zapadnih zemalja, prenosi N1.

U dijelu susreta koji su snimile televizijske kamere, vidjelo se kako Putin izbjegava Dodikove napadne pokušaje da ga grli i ljubi, inzistirajući samo na rukovanju.

U snimljenim isječcima, Putin je izrazio zadovoljstvo Dodikovim dolaskom u Sankt Peterburg i naglasio važnost jačanja veza s bosanskim Srbima te poštivanje Daytonskog sporazuma.

Znate da je naš stav u odnosu na Dayton stalni i nepromjenjiv, a ingerencije koje su ustanovljene tim međunarodnim dokumentom temelj su za očuvanje sadašnjeg stanja i poboljšanje situacije – kazao je Putin.

Dodik se zahvalio Putinu na “principijelnim stajalištima” prema BiH, ističući kako je Rusija jedina država-svjedok koja poštuje sporazum kako je napisan. Također je kritizirao Zapad zbog navodnog derogiranja prava Srba u BiH, navodeći kao primjer usvajanje rezolucije o genocidu u Srebrenici na Općoj skupštini UN-a. Dodik je potvrdio kako će osobno, i kroz utjecaj na sustav odlučivanja u BiH, nastaviti blokirati uvođenje sankcija Rusiji zbog agresije na Ukrajinu. “Mi ostajemo ustrajni u odbijanju da se pridružimo sankcijama,” kazao je Dodik, koji je ranije branio rusku agresiju i opravdavao rat protiv Ukrajine.

U razgovoru za Televiziju RS (RTRS), Dodik je dodatno hvalio Rusiju, tvrdeći da je njezina ekonomija sada četvrta na svijetu te nazvao Putina liderom koji razumije globalne događaje. Također je izjavio kako Zapad pokušava izigrati Rusiju, ali da Rusija ostaje odlučna u ostvarivanju svojih interesa.

Vidim da je ovdje u pitanju odlučnost da se ostvare interesi Rusije i oni od toga odustati neće – kazao je Dodik.

POSLJEDNJE DODANO: