HDZ-OVO POJAČANJE

Vesna Vučemilović podnijela ostavku Suverenistima

Današnja objava Vesne Vučemilović, dugogodišnje članice Hrvatskih suverenista, o podnošenju ostavke na sve stranačke funkcije označava značajan preokret u političkom pejzažu. Njezina odluka otvara mogućnost jačanja HDZ-ove pozicije u Hrvatskom saboru, čime se otvara put prema formiranju stabilne parlamentarne većine.

Sa današnjim danom podnosim ostvaku na sve stranačke funkcije koje sam do sada obnašala. Očekujem da u što skorijem roku provedete na stranačkim tijelima ovu odluku. Zahvaljujem se na dosadašnjoj suradnji i želim vam puno uspjeha u daljnjem radu – stoji u poruci Vesne Vučemilović.

U poruci upućenoj stranci, Vučemilović je izrazila zahvalnost za dosadašnju suradnju te poželjela uspjeh u budućim aktivnostima. S obzirom na njezinu raniju podršku, predviđa se da će podržati HDZ, što bi premijeru Andreju Plenkoviću omogućilo skorašnje formiranje većine u Saboru.

Andrej Plenković je jučer istaknuo Vesnu Vučemilović kao ključnu figuru, naglašavajući da je njezin mandat u Saboru osigurao isključivo preferencijskim glasovima. Ovo je potaknulo brojne spekulacije o mogućem dogovoru između HDZ-a i Vučemilović.

Na pitanje novinara o tome, Plenković je istaknuo njezin neopoziv saborski mandat te važnost njezinog političkog djelovanja u skladu s vlastitim uvjerenjima. Potvrdio je i da su razgovarali s njom, što sugerira mogući napredak u pregovorima.

Postoji ono što ona ima, a to je saborski mandat koji je neopoziv. Vrlo je važno da imamo na umu to da svatko tko je dobio povjerenje hrvatskih građana da ih zastupa u Saboru može raditi sa svojim mandatom ono što politički smatra da treba… Ja cijenim to što je ona rekla – poručio je Plenković.

Ova najnovija politička kretanja označavaju važan korak prema formiranju parlamentarne većine za HDZ, čiji bi se položaj u Vladi time značajno ojačao. S obzirom na njezinu podršku, HDZ-u nedostaje samo još jedan glas kako bi postigao potrebnu većinu od 76 mandata.

POSLJEDNJE DODANO: