NEMA OBUSTAVE PROMETA

Nakon sastanka u Prometu – svi sretni i zadovoljni! Putnici u autobusima, predstavnici vlasti u uredu

Ako gradovi i općine iz okolice Splita gradskoj tvrtki Promet ne plate dugove, koji trenutno iznose ukupno 3,1 milijuna eura, od 1. svibnja bit će ukinute autobusne linije za ta mjesta, najavljeno je to na izvanrednoj konferenciji za novinare splitske gradske uprave 24. travnja. Tjedan dana kasnije – priča sasvim druga.

Sastanak je protekao u konstruktivnoj atmosferi. Svima je cilj, Upravi društva, djelatnicima i osnivačima, da Promet i dalje posluje. Građani mogu biti mirni, linije će prometovati. Kroz dvadesetak dana će se napraviti revidirani godišnji izvještaj, mi ćemo ga analizirati i ponovno se sastati re doći do rješenja. Mi ćemo ugovorne obveze platiti i odgovorno postupati. U okviru svojih mogućnosti i sredstava osiguranih u proračunu, dogovorili smo da ćemo platiti neka sredstva i unaprijed ili dodatno naplatiti kako bi tvrtka u međuvremenu mogla funkcionirati i poslovati. Vjerujem da će se u konačnici pronaći zadovoljavajuće rješenje za korisnike i putnike, prije svega – rekao je u četvrtak gradonačelnik Solina Dalibor Ninčević, i to nakon dvosatnog sastanka iza zatvorenih vrata tvrtke.

Uz Ninčevića, na sastanku su bili i predstavnik gradova Trogira i Kaštela kao i Ivo Tomasović, prvi čovjek Omiša. Zaključak je da se problemi između suvlasnika i tvrtke Promet moraju rješavati unutar četiri zida, a ne preko medija.

Dogradonačelnik Splita, Antonio Kuzmanić, svjestan je da nitko iz formalnih razloga ne može platiti tolike dugove, jer je planirano na Skupštini bilo posve drugačije od onoga što je poslano, i sukladno tomu su se i planirala sredstva u proračunima gradova i općina. Nitko od nas nije bježao, niti bježi, od obveze plaćanja. Mi moramo sufinancirati neprofitabilan javni prijevoz, ali način na koji je to komunicirano bio je neprihvatljiv. Dogovorili smo korake kako postupati. Mi načelnici i gradonačelnici moramo biti transparentni prema građanima. Ako smo dobili veći račun za vodu, moramo utvrditi jesmo li potrošili više ili je možda pukla cijev – jasan je bio Tomasović.

Hrvoje Mlikota, glasnogovornik tvrtke Promet uvjeren je kako će se problem premostiti, a da to neće osjetiti sugrađani. Dogovoreno je, veli, i da će se sastanci sa suvlasnicima tvrtke održavati ćešće nego ranije, a naše pitanje o potrebi “izvanredne konferencije” splitske gradske vlasti na kojoj su, tobože, otkrili katastrofalnu situaciju koja trenutno vlada u splitskom javnom prijevozniku Mlikota je izjavio kako je teško govoriti o onome što se dogodilo.

Sigurno je da će u budućnosti komunikacija biti na radnim sastancima – podvukao je.

POSLJEDNJE DODANO: