GLAZBENI KORIJENI

Dubioza Kolektiv otkriva anegdote i razmišljanja iz dvadesetogodišnje karijere

Dubioza Kolektiv, poznati bend s energičnim nastupima i angažiranim tekstovima, obilježava 21 godinu karijere. Nedavno su Brano Jakubović i Vedran Mujagić, gitarist i basist benda, dali zanimljiv intervju za TOP MUSIC DESK TOP RADIJA. Evo sažetka njihovih priča i perspektiva.

Brano, odrastao u hipi obitelji, i Vedran, koji je provodio djetinjstvo u kulturno-umjetničkim društvima, podijelili su sa slušateljima neke zanimljive detalje iz svojih života. Kad su ih pitali bi li se bavili glazbom da nisu potekli iz takvih obitelji, Vedran je rekao da su se s arhitektonskog puta sjurili u rock’n’roll, dok je Brano dodao da je odustao od normi brzo nakon početka.

Razgovarali su i o svojoj djeci. Brano je otkrio kako se njegova kćerka loži na punk glazbu, dok Vedran ima sina koji je još uvijek u “Baby Shark fazi”.

Dubioza Kolektiv putuje svijetom i nastupa diljem planete. Vedran i Brano su podijelili kako je započela njihova globalna prepoznatljivost, prisjećajući se prvog nastupa u inozemstvu 2004. godine na Eurosonic festivalu u Nizozemskoj.

Prvi koncert u inozemstvu je bio 2004. godine. Zvali su nas na Eurosonic festival u Nizozemskoj, to je kao pijaca gdje dođu bendovi. I onda se po čitavom gradu nalaze pozornice, klubovi gdje se skupljaju ljudi iz glazbenog biznisa. I to je bio jako dobar koncert, više je bilo nas na bini nego njih u publici, ali imali smo sreću da je sve to iz nekog razloga snimao danski nacionalni radio…Ta snimka je super ispala i onda valjda svi ti nacionalni radiji snime razne koncerte i izmijene snimke. Tako da se, u stvari, taj koncert zavrtio na svim nacionalnim radijima u Europi i nekako smo dosta brzo počeli svirati po Europi… – prepričao je Brano.

Na pitanje o stage personi, Brano je otkrio svoj obrambeni mehanizam na bini, dok je Vedran naglasio da su svi glazbenici na sceni nešto iščašeni. Razgovarali su i o tome je li danas lakše ili teže uspjeti nego u njihovim počecima. Brano je istaknuo da tehnologija može olakšati neke stvari, ali da su izazovi i dalje prisutni.

Kada su dotaknuli najveće prepreke u karijeri benda, Brano je istaknuo da su izazovi, osobno, donijeli i užitak, te da su uvijek uživali u ‘uradi sam’ pristupu.

Na kraju intervjua, Brano i Vedran su podijelili svoje savjete mladim glazbenicima te istaknuli važnost zahvalnosti za sve što su postigli u karijeri.

POSLJEDNJE DODANO: