BROJ POŽARA RASTE

Vatrogasci upozoravaju na opasnosti paljenja granja u vrtovima

U Hrvatskoj je prošle godine zabilježeno više od 3000 požara na otvorenom, s gotovo 2000 požara u priobalju, no broj požara se opet povećava. Prva tri mjeseca ove godine donijela su porast požara u prirodi, stavljajući vatrogasce pred izazov.

Zapovjednik Vatrogasne zajednice Međimurske županije, Robert Meglić za HRT, izjavio je da su zabilježili povećanje požara otvorenog prostora, s 50-ak intervencija samo u prva tri mjeseca ove godine, u usporedbi s 112 intervencija tijekom cijele prošle godine.

Građani često spaljuju granje u vrtovima, no to može biti opasno. Vatrogasci upozoravaju da paljenje suhog granja treba provesti pažljivo, uz poštovanje sigurnosnih pravila. Paljenje granja nije zabranjeno, ali postoji određena pravila koja treba poštovati kako bi se spriječili požari.

Meglić naglašava važnost pravilnog spaljivanja granja, ističući da mora biti dovoljno udaljeno od zgrada, električnih vodova i drugih objekata te da ne smije biti paljeno u blizini štaglja. Prekršitelje ovih pravila očekuju novčane kazne od 130 do 2000 eura, ovisno o veličini štete koja je uzrokovana nenamjernim požarom.

Upozorenje vatrogasaca stiže u trenutku kada se broj požara na otvorenom ponovno povećava, naglašavajući važnost poštivanja sigurnosnih mjera prilikom spaljivanja granja i suhe trave.

POSLJEDNJE DODANO: