NEOČEKIVANI PREOKRET

DHMZ najavljuje dolazak snijega nakon ljetnih 30 °C

Prema najnovijim prognozama Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ), očekuje nas iznenadna promjena vremena nakon neuobičajene topline koja je zahvatila kopno. I dok su temperature dosegle rekordne visine od čak 31°C, slijedi nagli pad temperature i dolazak snijega.

U ponedjeljak, prema DHMZ-u, većinom će biti sunčano i iznimno toplo za ovo doba godine, uz umjeren do jak jugozapadnjak na kopnu i umjereno jugo na Jadranu. Međutim, već u utorak očekuje se postupno naoblačenje, a prema večeri su mogući lokalni pljuskovi praćeni grmljavinom, uz pad temperature. No, prava promjena stiže u noći na srijedu kada se očekuje da kiša u gorju pređe u snijeg.

Srijeda će biti osjetno hladnija, s umjerenom do pretežno oblačnom prognozom te povremenim oborinama, a u gorju se očekuje stvaranje snježnog pokrivača. Vjetar će okretati na sjeverni već u utorak, a krajem dana na buru, što će dodatno pridonijeti osjetnom padu temperature.

Prognoza za kopno

Na kopnu, prvog dana novog tjedna, nastavit će se neuobičajena toplina uz umjeren i jak jugozapadnjak. Međutim, od utorka će postati sve nestabilnije, s kišom i pljuskovima praćenim grmljavinom, koji će se najviše očekivati u noći na srijedu. Vjetar će tada promijeniti smjer na sjeverni, a bit će manje toplo, s osjetnim padom temperature koji će dovesti do samo 10-ak stupnjeva na izborni dan. Od četvrtka, oborine će postati rjeđe, ali će i dalje biti svježe, često i hladno u jutarnjim satima.

Prognoza za more

Na Jadranu, sunčano će biti do utorka, no očekuje se pojačanje vjetra. Postupno će se naoblačiti, a u noći na srijedu stižu lokalno obilne kiše i pljuskovi praćeni grmljavinom. Jako jugo krajem utorka okrenut će se na buru, prvo na sjevernom dijelu, a zatim duž ostatka obale, što će značajno osvježiti temperaturu za čak 10ak stupnjeva. Od četvrtka će biti mirnije, ali ne potpuno stabilno, uz povremene kiše ili pljuskove te svježe vrijeme.

POSLJEDNJE DODANO: