Peđa Grbin u Splitu predstavio “plan za stan”, novinari su ga pitali i o mogućoj suradnji s Ivicom Puljkom na nacionalnoj razini…

Stambeno pitanje je pitanje egzistencije i ono mora biti priuštivo, poručili su iz Splita socijaldemokrati kao tek jednom od mjesta diljem Hrvatske u kojima predstavljaju svoj “plan za stan”.

Cijene kvadrata koje divljaju poseban su problem uz more gdje apartmanizacija uzima danak, a sve veće turističke brojke ruše životni standard.

Nitko ne priča o negativnim posljedicama turizma. Cijena kvadrata nekretnine nije ispod 3 tisuće eura, stanovi za najam nisu ispod 600, 700 eura, a u zadnjih 10 godina izgubili smo 10.100 stanovnika iz Splita dok su paralelno rasli Solin, Kaštela i Podstrana. Mlade obitelji ne mogu si priuštiti svoje stambeno rješenje u Splitu, i to je problem za Split i županiju kao i cijelu državu – uvodno je rekao Davor Matijević, predsjednik splitskog SDP koji je kao gradski vijećnik predlagao, a govorio je o tome i u kampanji za lokalne izbore, nekoliko lokacija za POS stanogradnju podno Marjana.
U zemlji gdje je prosječna plaća tisuću eura mjesečno, ki to more platit? Tko to može dati 11 tisuća eura za metar kvadratnih stana, s prosječnom plaćom ako ne jedeš, ne piješ, jedino disati smiješ, kroz jedanaest mjeseci možeš skupiti za kvadrat. Deset godina, deset metara. I tako dalje ne može. Krov nad glavom je temeljno ljudsko pravo, i zato smo mi u SDP-u razradili politiku koja počiva na dva temelja – promjena zakonodavnog okvira i velika državna ulaganja. Sadašnji zakonodavni okvir osim POS-a, koji je dobra mjera početa prije dvadesetak godina, ne dopušta sličnu aktivnost lokalne zajednice, javno privatnog partnerstva ili države kako bi se gradili stanovi za najam. Prepoznaje se samo model za prodaju i to treba izmijeniti. Bez državnih ulaganja, uz to, robujemo samo tržištu kojemu nije bitno da ljudi nađu krov nad glavom, nego oni koji zgrade grade imaju čistu zaradu – kazao je čelnik nacionalnog SDP-a Peđa Grbin. U pet do šest godina, investiranjem jednog posto proračuna države godišnje, smatra da se može sagraditi 15 tisuća novih stanova.
Na pitanje novinara, Grbin je odgovorio da nema problema da stranka podrži Zorana Milanovića kao kandidata za predsjednika države, ali kako je fokus SDP-a na parlamentarnim izborima koji su prije predsjedničkih. Nije isključio ni koaliciju s Ivicom Puljkom na tim predsjedničkih izbora tvrdeći kako je za koaliciju bitno da stranke dijele iste vrijednosti.

POSLJEDNJE DODANO: