MANIPULACIJA IZVJEŠĆIMA

Uhićeni bivši pomoćnik ministra, bivši dekan i profesor s Geodetskog fakulteta

U suradnji s uredom Europskog javnog tužitelja (EPPO), danas su u Zagrebu uhićeni bivši pomoćnik ministra u Ministarstvu kulture i medija, sada Glavni konzervator u Upravi za zaštitu kulturne baštine, zajedno s bivšim dekanom i profesorom Geodetskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Ovo uhićenje rezultat je istrage koja je uključivala sumnje na korupciju vezanu uz poslove nakon potresa koji je pogodio područje Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije 22. ožujka 2020. godine, prenosi N1.

Prema informacijama koje je pružio EPPO, postoji osnovana sumnja da je bivši pomoćnik ministra iskoristio svoj položaj kako bi s dekanom Geodetskog fakulteta dogovorio angažiranje fakulteta za poslove popisa i procjene šteta na kulturnim dobrima nakon potresa. Ovaj aranžman uključivao je navodno preplaćivanje radova te manipulaciju s izvješćima o obavljenim poslovima. Financijska šteta koja je nastala kao rezultat ovog navodnog koruptivnog djelovanja procjenjuje se na više od milijun eura.

Osim toga, istraga je otkrila da su dijelom novca priskrbljenog na ovaj način dekan i profesor koristili za osobnu korist. Uhićeni su, prema informacijama iz istrage, primili mito u novčanim iznosima i drugim poklonima.

Ovo uhićenje predstavlja nastavak ranijih istraga koje su dovele do pretraga u Ministarstvu kulture i medija u veljači 2024. godine, kao i prethodnih uhićenja u studenom 2023. godine.

POSLJEDNJE DODANO: