IZAZOVI STABILNOSTI

Povećana seizmička aktivnost potresa kod Slunja zabrinjava stručnjake

Sinoć je zabilježen novi potres kod Slunja, označen magnitudom 3,8 prema Richteru, nakon što je isto područje bilo pogođeno potresom magnitude 4,3. Seizmički valovi su osjetili diljem zemlje, s najvećim intenzitetom u Lici i središnjoj Hrvatskoj. Oštećenja na zidovima obiteljskih kuća i crkvi evidentirana su u općini Rakovica, što ukazuje na ozbiljnost situacije.

Seizmolog Krešimir Kuk za HRT izjavio je kako je područje Slunja trenutno aktivnije nego inače te istaknuo da se dugi niz godina tamo nije događalo ništa značajno u seizmičkom smislu. Dodao je i kako se u posljednje vrijeme bilježi povećana seizmička aktivnost ne samo u Hrvatskoj već i u širem području.

Od jučer ujutro kada je bio prvi i najjači potres iz ove serije tamo je još uvijek nešto aktivnije nego u proteklo vrijeme. Dugo vremena se tamo u seizmičkom smislu nije ništa događalo. U širem konektstu, u posljednje vrijeme imamo nešto više potresa i na drugim dijelovima, čak i šire od Hrvatske, pa možemo reći da je pojačana seizmička aktivnost – rekao je Kuk.

Goran Mazija, voditelj geotehničkog katastra Grada Zagreba, naglasio je mogućnost aktiviranja pomaka na padinama koje su predisponirane svojom strukturnom građom. Upozorio je da sanacija klizišta zahtijeva preciznu analizu tla i implementaciju stručnih preporuka kako bi se spriječile daljnje štete.

Sanacija klizišta je zahtjevan posao. Da bismo krenuli u sanaciju moramo utvrditi na kojoj dubini imamo čvrsto tlo jer ćemo u tom tlu morati izvesti armirano betonske pilote. Nakon toga analiza tla u za to akreditiranom laboratorijima i sve rezultati i preporuke koje dobijemo iz elaborata moramo implementirati u projektnu dokumentaciju. Nakon toga ide odabir izvođača radova i samo izvođenje – pojasnio je Mazija.

Ovo novo izbijanje seizmičke aktivnosti dodatno podsjeća na ranija iskustva Hrvatske s potresima, posebice nakon razornog potresa koji je pogodio područje Banovine prije nekoliko godina. Kao odgovor na to, vlada i lokalne vlasti moraju hitno revidirati i poboljšati svoje planove za zaštitu od potresa, uključujući i sanaciju klizišta koja su postala sve veći problem u područjima pogođenim seizmičkom aktivnošću.

POSLJEDNJE DODANO: