UVOZNO VOĆE

Stigle su prve lubenice na domaće tržište

Stigle su prve lubenice na domaće tržište, ali ne s domaćih polja, već iz udaljenih destinacija poput Paname. Predsjednik Hrvatske voćarske zajednice, Branimir Markota za Večernji list, naglašava da je pojava uvoznog voća iz prekooceanskih zemalja nije ništa novo, podsjećajući na popularnost banana, također uvezene. Međutim, ovakva praksa izaziva zabrinutost i kritike među potrošačima.

Jedna Zagrepčanka, Marina P., izražava svoje čuđenje nad potrebom za uvozom lubenica iz Paname, postavljajući pitanje tko uopće kupuje takvo voće. U trgovinama poput Spara, na policama se mogu pronaći lubenice s naljepnicom “Vrtovi Hrvatske – 100% domaće”, iako su zapravo uvezeni proizvodi. Slična situacija je i u drugim trgovačkim lancima, gdje se prodaju lubenice iz Grčke, Španjolske te žute dinje iz Hondurasa, iako se reklamiraju kao domaće.

Unatoč tome, potražnja za ovim voćem je i dalje prisutna, što potvrđuju i cijene. Lubenice marokanskog porijekla, koje su se prodavale po cijeni od 3,50 eura, s vremenom su snižene na 3 eura po kilogramu, dok su cijene domaćih proizvoda poput jagoda iz Vrgorca ostale iste.

POSLJEDNJE DODANO: