MANIPULACIJA PRIHODA

Ugostiteljski par u Dubrovniku nanio štetu državnom proračunu za 1,2 milijuna eura

Dvoje osumnjičenih, 39-godišnjakinja i 40-godišnjak, suočeni su s ozbiljnim optužbama za gospodarski kriminal u Dubrovniku. Kroz cijelu 2019. godinu, u sklopu poslovanja ugostiteljskog objekta unutar stare gradske jezgre, sumnjiče se da su manipulirali prihodima od posluživanja hrane i pića, nanoseći štetu od impresivnih 1,2 milijuna eura.

Prema policijskom istraživanju u suradnji s Poreznom upravom – Područnim uredom Dubrovnik, osumnjičeni su za više oblika gospodarskog kriminala. Optužbe uključuju zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju, utaju poreza ili carine, krivotvorenje službenih ili poslovnih isprava te povredu obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga.

Istraga je otkrila da su osumnjičeni, kao odgovorne osobe trgovačkog društva sa sjedištem u Dubrovniku, sustavno falsificirali prihode od ugostiteljskih usluga tijekom 2019. godine. Dio prihoda u gotovini, u iznosu od 877.199,32 eura, nikada nije bio evidentiran fiskaliziranim računima, dok su istovremeno prikazivali lažno povećane troškove u materijalnim karticama. Umjesto da novac od tih transakcija prebace na račun tvrtke, zadržali su ga za sebe, nanoseći tako štetu tvrtki koju su predstavljali.

Osim što su izbjegavali plaćanje poreza, osumnjičeni su ispostavili lažne račune kako bi prikrili stvarne zalihe materijala i sirovina na skladištu tvrtke. Također, poslovne knjige društva nisu bile vođene uredno, što je dodatno otežalo istragu.

Ukupna materijalna šteta od ovih djela procijenjena je na 1,253,705,49 eura. Policija je podnijela kaznenu prijavu protiv osumnjičenih nadležnom državnom odvjetništvu u Dubrovniku.

POSLJEDNJE DODANO: