LIJEVI U SPLITU

“U EU parlamentu se sprdaju s HDZ-ovcima jer znaju da naši vladajući mafijaši imaju svoju državu!”

U Splitu je održana prezentacija kandidata Socijaldemokratske partije (SDP) za Europski parlament, a među prisutnima bila je i Dalija Orešković, koja je zajedno s kolegama iz SDP-a iznijela svoje stavove o budućnosti Hrvatske u EU.

Orešković je istaknula ključnu ulogu sastava političkih stranaka i pojedinaca u Europskom parlamentu te izrazila duboku zabrinutost za temeljne vrijednosti Hrvatske koje su, kako je naglasila, ozbiljno ugrožene od strane vladajućih struktura, posebice HDZ-a i Domovinskog pokreta. Naglasak je stavljen na važnost vladavine prava i neovisnosti pravosuđa, pri čemu je Orešković istaknula da je situacija takva da je pravosuđe stavljeno pod kontrolu jedne političke stranke.

Kakva će biti EU i kakve će biti njezine politike, ovisi o sastavu političkih stranaka i pojedinaca koji će biti izabrani u Europski parlament. U sljedećem sazivu upravo će se tamo braniti Hrvatska i naše temeljne vrijednosti koje su itekako ugrožene od strane HDZ-a i Domovinskog pokreta – izjavila je Orešković.

Orešković je također naglasila nužnost povratka na standarde koji su postojali pri ulasku Hrvatske u EU 2013. godine te obnovu antikorupcijskih institucija koje su, prema njenim riječima, ozbiljno narušene tijekom HDZ-ove vladavine.

Naime, imati državu znači imati prije svega vladavinu prava i pravosuđe. Danas vidimo da je čitavo pravosuđe, a pogotovo njegov najvažniji dio DORH i USKOK, stavljen pod šapu i kontrolu jedne političke stranke. Naime, imati državu znači imati prije svega vladavinu prava i pravosuđe. Danas vidimo da je čitavo pravosuđe, a pogotovo njegov najvažniji dio DORH i USKOK, stavljen pod šapu i kontrolu jedne političke stranke. Sve ono što je HDZ naveo u svom programu, uspješna, pravedna, suverena i održiva Hrvatska, sve to neće postojati ako ne sačuvamo naše temeljne vrijednosti. Hrvatska je nažalost izgubila kapacitet da te vrijednosti očuva sama.

Važno je s pozicije europskih institucija tražiti da se Hrvatska vrati na one standarde koje smo imali 2013. kada smo pristupili EU i ponovno izgraditi antikorupcijske institucije koje je HDZ-ova vladavina urušila. Od Povjerenstva za sukob interesa do svih onih jakih tijela koja su pokucala na vrata samom Plenkoviću i njegovim ministrima. Ono što je Plenkoviću zajedničko s Ursulom von der Leyen da su ijedno i drugo predmet istrage koje kakvih afera. Zaštita ovih tijela u idućem mandatu bit će presudna kako bi EU opstala kao projekt mira i izgradnje dobrog standarda svih njenih građana. U Hrvatskoj je važno spriječiti krađu europskih fondova kako bi sva dobrobit s europskog stola stigla i do naših građana – zaključila je Orešković.

Fred Matić, koji ima iskustvo u radu Europskog parlamenta, dodao je kritike na račun HDZ-a, nazivajući ih predmetom sprdnje u Europskom parlamentu te ističući da SDP-ovi zastupnici štite zapadne interese i zalažu se za hrvatske interese u okviru EU.

SDP-ovi zastupnici u ovih 11 godina nikada nisu, niti će iznevjeriti hrvatske građane, za razliku od naših konkurenata. SDP-ovi zastupnici štite zapadne interese i zalažu se za hrvatske interese u okviru EU, dok su naši politički suparnici, bez obzira što govori prvi na njihovoj listi, prepoznati u EU opet kao HDZ-ovci. Prepoznati su po tome kao predmet sprdnje – kazao je Matić.

Biljana Borzan, također prisutna na prezentaciji, izrazila je zadovoljstvo prijemom SDP-ovih kandidata u Splitu te je istaknula važnost izlaska na izbore kako bi se spriječilo jačanje desnice u EU parlamentu, koju smatra opasnošću za stabilnost i prosperitet EU.

U medijima se u zadnje vrijeme može pročitati da bi ovi izbori mogli biti povijesni. Nažalost, ne zbog nečeg dobrog. Naime, postoji vrlo izražena bojazan da bi u EU parlamentu desnica mogla biti značajno jača. Oni rade protiv EU, protiv svega su osim izdašne plaće koju strpaju u svoj džep. Samo ih to zanima. Stabilnost i prosperitet EU ih ne zanima – upozorila je Borzan.

POSLJEDNJE DODANO: