DUHOVNA PRIPREMA

Sveta misa i obred pepeljenja u crkvi sv. Dujma

Današnjim svečanim događajem u crkvi sv. Dujma u Splitu, obilježen je početak korizmenog vremena, koje u katoličkoj tradiciji predstavlja period priprave i pokore uoči Uskrsa. Svetom misom i obredom pepeljenja, vjernici su započeli svoj duhovni put prema najvećem kršćanskom blagdanu.

Nadbiskup Zdenko Križić predvodio je misno slavlje i obred pepeljenja, pružajući vjernicima duhovnu potporu i smjernice za korizmenu obvezu. U svojoj propovijedi, nadbiskup je naglasio važnost korizme kao vremena obraćenja, molitve i pokore te poticao prisutne na dublje promišljanje o vlastitom duhovnom putu.

Obred pepeljenja, tradicionalni dio liturgije na početku korizme, simbolizira pokoru i skrušenost pred Bogom. Pepel se pritom stavlja na čelo vjernika uz riječi “Sjeti se, čovječe, da si prah i da ćeš se u prah vratiti”, podsjećajući ih na prolaznost života i potrebu za duhovnom obnovom.

U atmosferi molitve i introspekcije, vjernici su se okupili kako bi zajedno započeli svoj korizmeni put, nadahnuti duhovnim poukama i mislima koje su im podijelili svećenici.

Ovaj svečani događaj u crkvi sv. Dujma označio je početak korizmenog razdoblja za splitsku katoličku zajednicu te ih pozvao na dublju duhovnu introspekciju i pripravu za proslavu Uskrsa.

POSLJEDNJE DODANO: