POVRATAK DIVLJINE

Supovi se vratili na Učku nakon više od 100 godina

Nakon više od jednog stoljeća, divlje životinje ponovno su pronašle svoj dom na obroncima planine Učka, čime je postignut veliki uspjeh za Javnu ustanovu Park Prirode Učka. Ova kvarnersko-istarska planinska ljepotica pokazala se poželjnim staništem za divlje životinje, što potvrđuje i povratak risa nakon više od trideset godina, prenosi HRT.

Ovaj trenutak je zaista poseban. Snimak risa na Čićariji oduševio je sve u Parku prirode Učka. To je nešto što smo dugo čekali i nastojali postići – izjavio je Žarko Erceg, v.d. direktora Javne ustanove Parka prirode Učka.

Iako su nekada naseljavali deset hrvatskih otoka, pa čak i ravnicu Slavonije, danas se ponovno gnijezde jedino na području Kvarnera.

Supovi su se vratili na Učku zahvaljujući trudu i projektima Javne ustanove Priroda. Zahvaljujući europskom projektu LIFE Support na području Bodaja 2017., postavljeno je hranilište za supove, što je omogućilo povratak ovih divljih ptica na Učku – objasnio je Marko Modrić, ravnatelj Javne ustanove Priroda.

Dr. Goran Sušić, ornitolog koji je predvidio povratak supova na Učku još 2004. godine, istaknuo je važnost ove planine na njihovu migracijskom putu od Afrike do Alpa.

Na tom putu uglavnom prelijeću Učku. Znao sam da su prije 100 godina gnjezdili se na Učki i znao sam kako ih se moglo vratiti – izjavio je dr. Sušić.

Prema riječima dr. Sušića, supovi su se prilagodili životu uz čovjeka, zadržavajući se na ovom području zbog tradicije ovčarstva. Sada na Učki živi dvadesetak jedinki supova, dok ih je čak tristotinjak na području Kvarnera.

Ovaj uspjeh predstavlja važan korak u očuvanju biološke raznolikosti u Parku prirode Učka te potvrđuje važnost očuvanja prirodnih staništa za opstanak divljih životinja.

POSLJEDNJE DODANO: