GRAĐANI REAGIRALI

Povećana seizmička aktivnost u Zagrebu nastavila se potresom jačine 2.7

Večeras, 08. ožujka 2024. godine, u 20 sati i 45 minuta, seizmografi Seizmološke službe Republike Hrvatske evidentirali su slab potres u Zagrebu, točnije kod Markuševca. Prema informacijama koje je objavila Seizmološka služba, magnituda potresa iznosila je 2.7 prema Richteru, dok je intenzitet u epicentru bio ocijenjen na III-IV stupnja EMS.

Građani iz različitih dijelova grada, posebno s istoka, javljaju da su osjetili podrhtavanje. Komentari poput “Tutnjava i lagano zatreslo”, “Zagrmilo je”, “Zagreb, Dubrava, jaaako”, “Ovo je fino streslo” stižu putem aplikacije EMSC-a, što dodatno potvrđuje osjetljivost građana na ovaj događaj.

Prethodno, EMSC je izvijestio da je potres bio magnitude 2.4 po Richteru, dogodivši se na dubini od 2 kilometra.

Ovaj potres nije usamljen slučaj, jer su i prije nekoliko dana zabilježena dva slaba potresa na području Markuševca u Zagrebu. Prvi potres, magnitude 1.9 po Richteru, dogodio se u 1 sat i 55 minuta, dok je tri minute kasnije, u 1 sat i 58 minuta, zabilježen drugi potres magnitude 2.8. Seizmološka služba Republike Hrvatske objavila je da je procijenjeni intenzitet u epicentru bio II-III stupnja EMS, odnosno III-IV stupnja EMS.

Kontinuirano bilježenje ovakvih događaja upućuje na potrebu dodatnog praćenja seizmičke aktivnosti u Zagrebu i podizanja svijesti građana o potencijalnim rizicima i mjerama koje mogu poduzeti radi smanjenja eventualne štete u slučaju jačih potresa.

POSLJEDNJE DODANO: