NOVI POČETAK

Hrvatski policajac koji se odazvao vojnom pozivu Srbije vraćen na posao

Nakon dugotrajne suspenzije, mladi hrvatski policajac srpske nacionalnosti, koji je krajem 2022. godine odgovorio na poziv za upis u vojnu evidenciju i regrutaciju Vojske Srbije, ponovno je dobio pravo raditi. Disciplinski postupak protiv njega okončan je 28. prosinca 2023. godine, kada je Disciplinski sud u Osijeku donio pravomoćnu odluku kojom je proglašen krivim za težu povredu službene dužnosti. Uz izrečenu novčanu kaznu, policajac je vraćen u službu u jednu od policijskih postaja PU Vukovarsko-srijemske krajem prosinca prošle godine, prenosi Večernji list.

Disciplinski postupak protiv policijskog službenika kojeg navodite u svom upitu okončan je 28. prosinca 2023. godine pravomoćnim i izvršnim rješenjem Disciplinskog suda u Osijeku. Rješenjem je proglašen krivim za počinjenje teže povrede službene dužnosti iz članka 96. stavka 1. i točke 7. Zakona o policiji te mu je izrečena novčana kazna u smislu članka 110. stavka 2. točke 1. istog zakona koja se primjenjuje tri mjeseca. S gore navedenim datumom policijski je službenik vraćen u službu – stoji u odgovoru PU vukovarsko-srijemske županije.

Policajac, koji ima dvojno državljanstvo i vjerojatno je prijavljen na području Sremske Mitrovice, primio je službeni poziv Ministarstva obrane Srbije te se odazvao, no propustio je obavijestiti svoje nadređene u postaji ili PU. To je uzrokovalo ozbiljnu štetu po interese službe i narušilo njezin ugled, što je dovelo u pitanje njegovu sposobnost za obavljanje policijskih dužnosti. Nakon što su mediji izvijestili o ovom slučaju početkom siječnja prošle godine, policajac je suspendiran s posla, a slučaj je predan na razmatranje Disciplinskog suda u Osijeku, koji je donio konačnu odluku nakon gotovo godinu dana.

POSLJEDNJE DODANO: