PRENOSE VIŠE VRSTA BOLESTI

Stigla sezona krpelja: Evo kako se zaštititi i na što trebate pripaziti

S toplijim danima stigla je sezona krpelja, nametnika koji prenose zarazne bolesti. Kako se zaštititi i na što treba pripaziti prilikom boravka u prirodi provjerio je HRT.

Početak proljeća označava i početak sezone krpelja. Mnogi češće izlaze i vrijeme provode u prirodi. Najvažnije je dobro se zaštititi.

– Najvažnije se dobro obući, uvijek imati duge rukave i na rukama i na nogama, prije toga se zaštiti repelentima i izbjegavati baš veliko grmlje, visoke trave, hodati gdje se zapravo krpelji nalaze, kazala je epidemiologinja Višnja Smilović.

– Nakon dolaska u kuću, kad se skinemo, dobro se pregledati, pogotovo djecu, predilekcijska mjesta su vrat, razni zglobovi, oko pupka, nogu, pazuha, dodala je.

Ako se nađe kojim slučajem krpelj, važno je s pincetom ga pokušati lagano izvaditi van, pojašnjava epidemiologinja.

Više je vrsta bolesti koje ovi nametnici prenose.

– Ima nekih virusnih bolesti od kojih je najznačajnija krpeljni meningoencefalitis i za koji postoji cjepivo, to uvijek ide s tri doze u razmacima koji se zapravo tada i navedu pacijentu, kazala je.

Istaknula je da je najbolje započeti cijepljenje krajem kasne jeseni ili u zimi, tako da bi do proljeća i ljeta, kad krpelji počinju biti aktivni, već se stvorio imunitet.

– Jedna doza je negdje oko 20 do 25 eura, treba se dobiti tri doze za primovakcinaciju i tada se preporuča docjepljivanje svakih tri do pet godina s jednom dozom, rekla je.

Govoreći o bolesti koju krpelji prenose, epidemiologinja je kazala da godišnje izvješće za Međimurje pokazuje da su u prošloj godini imali četiri oboljela od krpeljnog meningoencefalitisa, te je dodala da su u pitanju bile “odrasle osobe bez nekih težih posljedica”.

– Druga bolest koja je najčešća, koju isto mogu prenijeti krpelji je lajmborelioza, to je bakterijska bolest i tipično je za to da se nakon ujeda kroz nekih par tjedana javlja jedan crveni krug i to se liječi antibioticima, pojasnila je.

POSLJEDNJE DODANO: