NEZAUSTAVLJIVO NASILJE

Uznemirujući događaji u zagrebačkoj školi: Roditelji đaka koji je zlostavljao vršnjake upali u školu

U posljednje vrijeme, povećana svijest o nasilju u školama postala je goruća tema, a nedavni događaji u jednoj zagrebačkoj školi dodatno su istaknuli hitnost problema. Prema izvještaju INDEX.HR, roditelji su podnijeli zahtjev za hitnim rješenjem nakon što su njihova djeca bila izložena ozbiljnom zlostavljanju od strane drugog učenika. Fizičko, psihičko i seksualno nasilje, kako tvrde roditelji, dovelo je do toga da nekoliko učenika nije dolazilo na nastavu iz straha.

Uz izjave odvjetnice roditelja, Ana Marije Vegar, u kojima se opisuju uznemirujući detalji zlostavljanja, situacija je eskalirala do te mjere da roditelji prijete ispisivanjem djece iz škole ako se problem ne riješi adekvatno. Uz nedostatnu reakciju institucija i pritisak javnosti za hitnim djelovanjem, ovaj slučaj predstavlja izazov za školski sustav i nadležne institucije u osiguravanju sigurnosti i dobrobiti svih učenika.

Roditelji zahtijevaju da se učenik vrati u razred

Novost je, pak, da su roditelji izdvojenog učenika, rekla nam je odvjetnica, došli nenajavljeno u školu te inzistirali da se učenika vrati u razred. Profesori to, kaže, nisu dopustili te je pozvana policija, a 15-ero djece nije izlazilo iz učionice u kojoj su bili zaključani sa svojom učiteljicom.

To je sve zato što sustav ne funkcionira. Ovo stanje je neodrživo – ukazuje Vegar.

Roditelji: Dječak je zlostavljao našu djecu, nitko ne reagira, ispisat ćemo ih

Roditelji se boje za svoju djecu, što će biti sutra… To se odvija pred tim djetetom. Roditelji koje zastupam nisu nastrojeni u smislu nekog lova na vještice prema tom djetetu. Njima je apsolutno jasno da to dijete viče upomoć, ali njemu nitko ne pomaže. To dijete više svoja prava ne može ostvariti niti u tom razredu niti u toj školi – govori Vegar.

Institucije zakazuju

Institucije se loptaju i očekuju od škole da riješi taj problem. Međutim, to se ne događa”, rekla nam je, a ranije i prepričala o kakvom se nasilju i radi. Kad govorim o fizičkom nasilju, tu govorim o šakama u potiljak, guranju učenika. Odgurnut je i učenik koji je udario glavom o stol i zadobio podljev ispod oka. Psihičko maltretiranje svodi se na najgore moguće uvrede poput ‘lešinarko’, ‘kravo debela’, ‘kurvo'” – rekla je odvjetnica Vegar. 

Ako se ne pronađe rješenje, odnosno ako se dječaka ne prebaci u drugu školu, istaknula je Vegar, roditelji koje zastupa odlučni su u tome da djecu ispišu iz škole.

POSLJEDNJE DODANO: