KONAČNA PRESUDA

Europski sud za ljudska prava je tužbe slovenskih ribara protiv Hrvatske proglasio nedopuštenima

Europski sud za ljudska prava nedavno je odbacio tužbe slovenskih ribara protiv Hrvatske zbog kazni koje su im izrečene zbog prelaska granice u Piranskom zaljevu. Sud je argumentirao svoju odluku ističući da slovenski ribari nisu mogli tvrditi neznanje granice jer je hrvatski zakon jasno definirao morsku granicu kao sredinu zaljeva. Također, sud je naglasio da nije u njegovoj nadležnosti odlučivati o valjanosti arbitražne presude iz 2017. kojom je utvrđena granica između Hrvatske i Slovenije, prenosi N1.

Hrvatska se povukla iz tog arbitražnog postupka, osporila valjanost presude i nije je priznala. Sud je istaknuo da su upozorenja hrvatskih vlasti slovenskim ribarima počela još 2014. godine te da su ribari trebali biti svjesni pravnih posljedica svog ponašanja. Uz to, sud je naglasio da su kao reprezentativne slučajeve odabrane tri tužbe slovenskih ribara.

Ova odluka Europskog suda za ljudska prava bitna je u kontekstu dugotrajnog spora između Hrvatske i Slovenije oko morske granice u Piranskom zaljevu. Sud je podsjetio na povijest pokušaja rješavanja granice između dviju zemalja od raspada Jugoslavije te je istaknuo da su ribari trebali biti svjesni sporova i pravnih posljedica svog djelovanja u spornim vodama.

POSLJEDNJE DODANO: