REAKCIJA SLOVENSKE VLADE NA PRESUDU

“Naši ribari su žrtve hrvatskog nepriznavanja arbitražne presude i kažnjavaju se zbog ribolova u slovenskim vodama”

U nedavnoj presudi Europskog suda za ljudska prava (ESLJP) u slučaju slovenskih ribara protiv Hrvatske, sud je podržao hrvatsku argumentaciju, što je izazvalo reakcije u Sloveniji. Prema izvješću slovenske agencije STA, Maja Menard, pravna zastupnica slovenskih ribara, istaknula je da je sud u potpunosti slijedio hrvatsku argumentaciju te jasno stavio do znanja da hrvatsko nepriznavanje arbitražne presude može dovesti u pitanje određivanje granice. ESLJP nije prihvatio tužbe slovenskih ribara protiv kazni koje im je izricao hrvatski sud zbog kretanja i lova u vodama Piranskog zaljeva, argumentirajući da su sporne vode prema hrvatskim propisima hrvatsko teritorijalno more, te su ribari trebali biti svjesni toga, prenosi INDEX.HR.

Maja Menard istaknula je da ova presuda implicira da za sud granica između dviju država uopće nije definirana, ali istovremeno naglašava da slovenski ribari ne mogu tvrditi da nisu valjano osuđeni. Važno je napomenuti da se ESLJP nije bavio arbitražnom presudom koja je Sloveniji dodijelila tri četvrtine Piranskog zaljeva, budući da Hrvatska tu arbitražu ne priznaje. Slovenski ribari nisu iznenađeni odlukom suda te je vjerojatno da neće loviti u spornim vodama Piranskog zaljeva. Ribar Robert Radolovič je za STA izjavio da je takva odluka očekivana, budući da dosad nije bilo uspješnih tužbi protiv Hrvatske.

O daljnjim koracima ribara će se odlučiti nakon sastanka, no Radolovič je istaknuo da su već razgovarali o tome da više neće loviti u spornim vodama, s obzirom na visoke kazne koje su dosad primili. Slovenska ministrica poljoprivrede Mateja Čalušić rekla je da će država i dalje ribarima pružati pomoć te da će se Slovenija nastaviti zalagati da Hrvatska prizna arbitražnu presudu. Slovenska vlada ističe da odluka ESLJP-a ne utječe na tu presudu.

– Ribari su žrtve hrvatskog nepriznavanja arbitražne presude i kažnjavaju se zbog ribolova u slovenskim vodama – zaključila je Čalušić.

POSLJEDNJE DODANO: