SIGURNOSNI RAZLOZI

Slovenija će i na vrhuncu ljetne sezone imati granične kontrole

Slovenija će i tijekom vrhunca ljetne sezone održavati aktivne granične kontrole na svojim granicama s Italijom, objavio je slovenski portal 24ur. Prema neslužbenim informacijama, trenutni režim graničnih kontrola između Italije i Slovenije bit će produljen za još šest mjeseci, unatoč očekivanju da će mjere isteći 22. lipnja. Odluku će službeno najaviti slovenski ministar unutarnjih poslova Boutljan Poklukar.

Kontrole će se provoditi na graničnim prijelazima s Hrvatskom i Mađarskom pri ulasku u zemlju, kao i na prijelazima s Italijom pri napuštanju Slovenije. Ne očekuje se pooštravanje kontrola, ali će policija nastaviti s provođenjem selektivnih zaustavljanja osobnih automobila i detaljnijih provjera stranih registracija i određenih kamiona.

Razlog za nastavak graničnih kontrola je prijetnja od terorizma i nestabilna situacija na Bliskom istoku. Slovenske vlasti očekuju da će ova mjera utjecati na migracijske tokove. Do sada je slovenska policija presrela više od 14.600 izbjeglica na južnoj granici s Hrvatskom, što je oko 20 posto više nego u istom razdoblju prošle godine. Trenutno je u slovenskim azilima smješteno 668 migranata.

POSLJEDNJE DODANO: