POKUŠAJ OPSTANKA

Skupina skijaša preminula pokušavajući iskopati sklonište u švicarskim Alpama

Pet skijaša, među kojima su bili članovi iste obitelji, pronađeni su mrtvi u švicarskim Alpama nakon što su nestali tijekom skijaške ture u nedjelju. Tragičan događaj odvijao se u okolici planine Matterhorn, jedne od najpoznatijih u Alpama, gdje su skijaši, suočeni s niskim temperaturama i snježnom olujom, pokušali iskopati “snježno sklonište” kako bi se zaštitili, prenosi INDEX.HR.

Voditelj gorske službe spašavanja Air Zermatt, Anjan Truffer, izvijestio je da su francuski spasitelji prvi primijetili dva tijela, a nakon intenzivne potrage pronađena su još dva. Male i lagane lopate pronađene su u blizini, što sugerira da skijaši nisu imali odgovarajuću opremu za brzo kopanje skloništa.

Prema Trufferovim riječima, skijaši su vjerojatno bili “lagano odjeveni” i moguće je da su trenirali za utrku prije nego što su se našli u poteškoćama. Još uvijek traje potraga za šestom osobom, no Truffer ističe da je važno biti realan u pogledu ishoda. Upozorava da se putujući pješice po ledenjaku u tim uvjetima ne može daleko stići te da je teško predvidjeti što se moglo dogoditi nestaloj osobi.

Ovaj tragični incident podsjeća na opasnosti koje skijaši i planinari mogu susresti u zahtjevnim planinskim okruženjima, te naglašava važnost pripreme, opreza i pravilne opreme prilikom izlaska u prirodu.

POSLJEDNJE DODANO: