Splitski festival otvorit će Jazz orkestar pod ravnanjem Mirona Hausera izvedbom skladbi iz festivalske arhive

Drugi vikend Splitskog festivala 2023. započinje koncertom Jazz orkestra HRT-a koji će pod ravnanjem Mirona Hausera izvesti petnaest skladbi iz festivalske arhive. Kroz povijest splitskih festivala svojim će nas zanimljivim interpretacijama provesti Ana Uršula Najev, Saša Jakelić, Mario Huljev, Elena Stella, Sabrina Hebiri, Ana Opačak i Helena Gudelj

Nakon sjajnog lanjskog nastupa na Peristilu, tributa Dinu Dvorniku, Jazz orkestar HRT-a i Miron Hauser ove će godine na Prokurativama izvesti obrade hitova Vice Vukova, Kiće Slabinca, Olivera Dragojevića, Josipe Lisac, Tereze Kesovije, Jasne Zlokić, Tomislava Ivčića, Zorice Kondže, Seida Memića Vajte i Mie Dimšić

Izdvojiti petnaest skladbi za ovu večer nije bilo nimalo jednostavno. S Mironom sam pomno pretraživao, preslušavao i birao skladbe, ali i interpretatore. Odabrani su vrsni vokalisti koji će svojom interpretacijom udahnuti novi život pjesmama koje svi poznajemo. Jazz orkestar HRT-a i Miron Hauser svojim swing obradama zadovoljit će i najprofinjenije sladokusce. Siguran sam kako će u ovoj večeri jednako uživati stari i mladi jer dobra pjesma nema roka trajanja, ona je uvijek dobra u svakoj interpretaciji. – rekao je Stevo Vučković Stivi, organizator i umjetnički ravnatelj Splitskog festivala 2023.

Puljanin Miron Hauser već je duže od deset godina stalni član Jazz orkestra HRT-a, a od 2019. njegov je umjetnički voditelj i ravnatelj. Diplomirao je jazz trombon na Sveučilištu za glazbu i primijenjene umjetnosti u Grazu u klasi Eda Neumeistera, nakon čega je magistrirao na Konzervatoriju Giuseppe Tartini u Trstu. Pet godina je bio i stalni član popularnog hrvatskog pop-sastava Jinx, a surađivao je s nizom hrvatskih pop-glazbenika, među kojima su Oliver Dragojević, Nina Badrić, Natali Dizdar, Darko Rundek, Marko Tolja i Gibonni. Član je jazz seksteta B’s Funstallation te jedan od osnivača i inicijatora Jazzistra orkestra. Kao obožavatelj glazbenog latino izričaja bio je član slovensko-kubanskog sastava Los Señores i povremeni gost hrvatskog sastava Cubismo. Miron je dobitnik nagrade Status Hrvatske glazbene unije za najboljeg jazz trombonista 2015. godine. 

Kada mi se Stivi javio s idejom o retrospektivi u obradi našeg jazz orkestra, srce mi je zaigralo. Odmah sam se sjetio svih divnih pjesama i evergreena koji su nastali na Splitskim festivalima, a neki od njih nisu niti dobili nagrade. Kako sam veliki ljubitelj Olivera, prva mi je na um pala njegova skladba Picaferaj koju je izveo davne 1967. Onda je uslijedio onaj najteži dio, odabrati između gomile divnih pjesama petnaest kompozicija. Ali vjerujem da smo uspjeli i da će splitska publika uživati. Jako sam uzbuđen i sretan te s nestrpljenjem iščekujem nastup na Prokurativama. – izjavio je Miron Hauser. 

Retrospektiva – Najbolje od Splitskih festivala, 29. lipnja 2023.

1. BODULSKA BALADA (1965.), Saša Jakelić

2. CVIJET ČEŽNJE (1970.), Saša Jakelić        

3. ČA ĆE MI COPACABANA (1974.), Ana Uršula Najev

4. KAPETANE MOJ (1970.), Sabrina Hebiri

5. NIMA SPLITA DO SPLITA (1964.), Ana Uršula Najev

6. NISMO MI BEZ CILJA (1987.), zajednička izvedba

7. NONO, MOJ DOBRI NONO (1969.), Ana Opačak         

8. PICAFERAJ (1967.), Ana Opačak

9. SKITNICA (1984.), Elena Stella         

10. SVIRAJ MI, SVIRAJ (1976.), Sabrina Hebiri     

11. ŠJOR BEPO BAGULIN (1980.), Elena Stella         

12. ŠTO TO BJEŠE LJUBAV (1988.), Mario Huljev

13. ZAR JE VOLJETI GRIJEH (1985.), Mario Huljev        

14. ŽIVOT JE MASKENBAL (1976.), Helena Gudelj      

15. ŽIVOT NIJE SIV (2016.), Helena Gudelj       

POSLJEDNJE DODANO: