Art terapija za mlade u Udruzi slijepih Split!

Udruga Slijepih Split je prije godinu dana započela još jednu Erasmus+ avanturu!
Kao članovi međunarodnog tima puno su naučili od partnera, razvili su nove aktivnosti za mlade s oštećenjem vida te nastavljaju dalje inspirirati radnike s mladima za korištenjem inovatnih metoda baziranih na mindfulness tehnikama disanja i art terapiji za mlade osobe s invaliditetom.
Kreativni proces manifestira se na različite načine i u različitoj dobi pojedinca. Svaka osoba koja otključa svoj kreativni potencijal prolazi kroz različite faze vlastitog kreativnog stvaralaštva. U cijelom procesu, art terapija ima iznimnu ulogu. Art terapija je vrsta terapije koja uključuje korištenje kreativnih tehnika poput crtanja, slikanja, kiparstva i drugih vizualnih umjetnosti kao načina osobnog izražavanja i “obrade” emocija. To može biti posebno korisno za osobe s oštećenjem vida, jer im omogućuje da se uključe u kreativni proces koji se ne oslanja samo na vid.
Aktivnosti ovog projekta usmjerene su na istraživanje mindfulness tehnika disanja i art terapije prilagođenje slijepim i slabovidnim osobama, potom uključuju predstavljanje primjera dobre prakse u partnerskim zemljama, a cjelokupan istraživački rad bit će objedinjen i prezentiran u posebno osmišljenom metodološkom priručniku prilagođenom za čitanje osobama s oštećenjem vida.
U priručniku pronaći ćete jedinstvene aktivnosti koje mogu koristiti i videće osobe, npr. vježbe za smanjenje anksioznosti. Jedna od tih vježbi je tehnika disanja 4-7-8 čija primjena donosi brzo smirivanje uma i tijela. Sve osmišljene aktivnosti art terapije započinju kratkom mindfulness vježbom s ciljem učenja polaznika introspekciji, tehnikama disanja i smirivanja prije kreativnog rada.
Online priručnik/e-knjiga izrađena u sklopu ovog projekta sadržava sljedeće informacije:
–       statističke podatke o mladim osobama s oštećenjem vida iz Italije, Grčke i Hrvatske
–       podatke o misiji i viziji partnerskih organizacija na projektu
–       nove i inovativne aktivnosti koje kombiniraju kreativnost, umjetnost i kulturu, a posebno su osmišljene i prilagođene za mlade osobe s oštećenjem vida
–       nove aktivnosti, alate i metodologije bazirane na mindfulness filozofiji i art terapiji, a usmjerene za radnike s mladima koji se u svakodnevnom radu susreću s mladima s oštećenjem vida i još mnogo toga. 
Osmislili su 15 aktivnosti koje objedinjuju mindfulness tehnike i metode art terapije. U sljedećim mjesecima očekuje nas pilot testiranje navedenih aktivnosti s mladima s oštećenjem vida u Italiji, Grčkoj i Italiji. Nakon prikupljanja povratnih informacija od strane sudionika, bit ćemo spremni predstaviti javnosti konačnu verziju online priručnika/e-knjige u pdf. i audio formatu pod nazivom “Suradnja za socijalno uključivanje mladih s oštećenjem vida kroz „Mindful Art“ terapiju – metodološki priručnik”.
Za više informacija o projektu posjetite njihove društvene mreže i web stranicu projekta: FB stranicaWeb stranica.
Projekt je sufinanciran od strane Talijanske nacionalne agencije i Erasmus+ programa. Nositelj projekta je organizacija ONDAMIND iz Italije, dok su partneri na projektu Županijska udruga slijepih Split iz Hrvatske i društveno poduzeće KDAP MEA LARISAS PROSVASI IKE iz Grčke. Ukupan iznos bespovratnih sredstava je 60.000,00 EUR, a predviđeno trajanje projekta je od 31.03.2022. do 31.03.2024.

POSLJEDNJE DODANO: