Puljak odvraća radnike “Čistoće” od štrajka: “Oni imaju najbolje plaće od svih komunalnih radnika u Hrvatskoj!”

Gradonačelnik Splita Ivica Puljak koju minutu nakon što je sindikalist “Čistoće” najavio da dio radnika od srijede štrajka zbog uvjeta rada i visine plaće, izjavio je kako nema potrebe za takvim potezom jer je prihvaćeno devet od deset zahtjeva sindikata.
Mi smo se s radnicima susreli u više navrata i više puta, razumijemo i poštujemo njihov rad i nudimo im kontinuirana poboljšanja. Mi smo s njima razgovarali, naročito uprava, a i ja u nekoliko navrata kao predsjednik Skupštine. Sindikati su imali deset zahtjeva, uprava je prihvatila devet, a jedini koji nije bilo moguće prihvatiti je da se plaća usklađuje s inflacijom. Svi ostali su praktički prihvaćeni, čak i onaj kojim se garantira da se plaća neće smanjiti nakon što se potpiše kolektivni ugovor.
Gradska vlast i uprava tvrtke, tako je, prema riječima Puljka prihvatila zahtjev za stalnim dodatkom na plaću u iznosu od tisuće kuna bruto, kao i povećanje za smjenski rad, troškove prehrane u maksimalnom neoporezivom iznosu, prijevoza na posao i s posla, prigodne nagrade i novčane nagrade mjesečno u maksimalnom neoporezivom iznosu, regulaciju otpremnine te da se tarifne modele u sistematizaciji uredi kolektivnim ugovorom.
Radnici “Čistoće” imaju najbolje plaće od svih komunalnih radnika u Hrvatskoj, imaju uvjete u kolektivnom ugovoru koji se najbolji u Hrvatskoj, predlaže se da se sve to zadrži i plaće povećaju za 6 posto svakome kao i da se neoporezivi dijelovi dohotka stave na maksimum što znači dodatnih 150 eura za svakog radnika. Ponuda je to koja je jedina moguća bez da se povećaju cijene za naše sugrađane – objasnio je poteštat tvrdeći da će se uprava te tvrtke napraviti sve da se osigura čišćenje grada i odvoženje otpada ako se i krene u štrajk. Pozvao je čelnike sindikata da razumiju argumente i prihvate ponude uprave. 
Neto plaća za ožujak zajedno s neoporezivim primanjima je oko 1540 eura za vozače i oko 1400 eura za iznosače, rekao je na konferenciji u Banovini što je suprotno od navoda sindikalista Marina Jadrića kako se radi o 950 eura za vozače i 860 eura za iznosače. Jadrić je, ranije, kazao i kako je prihvaćeno šest od deset njihovih zahtjeva što je još jedna kontradiktornost na relaciji sindikat – grad.
Direktor firme koja danima puni medijske retke, Ivica Karoglan poziva pak na razum.
Nadam se da naše kolege koje su više razumne obavljati svoj posao i da neće štrajkati. I direktor firme i svi ispod smo na službi građanima Splita, i to ne smijemo zaboraviti. Dat ćemo sve od sebe da nastavimo raditi i sakupljati otpad na području Splita – rekao je.
Na upit novinara, komentirao je i detalj koji je izrekao Jadrić, a odnosi se na promjenu njegova radnog mjesta što je on protumačio kao pokušaj pritiska.
Procijenio sam da kolega Jadrić ne može udovoljiti mojim zahtjevima. Razgovarali smo u par navrata, nije ispunio moje uvjete, i još u lipnju prošle godine pozvao sam ga u ured i dao sam mu mogućnost komercijale i javne nabave. Mi bismo trebali raspisati javni natječaj za referenta javne nabave, imamo čovjeka kojemu je firma platila certifikat za javnu nabavu, a s druge strane je ekonomist. Ja toliko vjerujem tom čovjeku da bi ga stavio u ured direktora da prati javnu nabavu, i to je vrlo važan segment u firmi. Možda se čovjek bojao, ali ja sam mu rekao da je moja odgovornost ako sam pogriješio. Dodatno sam mu rekao da ću mu pomoći.

POSLJEDNJE DODANO: