DAVOR MATIJEVIĆ

“Ravnatelj DES-a predložio je novu sistematizaciju kojom ponovno pokazuje socijalnu neosjetljivost…”

Predsjednik splitskog SDP-a Davor Matijević komentirao je novu sistematizaciju koju je predložio ravnatelj DES-a Stenko Dell’Orco kojom kako navodi Matijević ponovno prikazuje socijalnu neosjetljivost.

-Bez obzira na sugestije koje sam uputio ravnatelju DES-a Stenku Dell’orcu na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća, a koje su bile dobronamjerna kritika na račun zakidanja radničkih prava, samo dan kasnije predložio je novu sistematizaciju kojom ponovno pokazuje socijalnu neosjetljivost.

Naime, a kako me je obavijestilo Radničko vijeće, nova sistematizacija samo je nastavak neprihvatljive prakse pogodovanja pojedinim radnicima kojima se namjeravaju podizati bodovi po drugi put u zadnja 3 mjeseca, jednima čak do 22,8%, dok su se drugima povećali za mizernih 1,17% (konkretno se radi o osobi s invaliditetom s višom stručnom spremom i 17 godina radnog staža u DES-u).

Nadalje, navodi se kako se većini radnika u proizvodnji uopće nisu povećavali bodovi od 1.8.2019. godine (npr. svi tiskarski radnici u RJ Tiskara i RJ Fleksografija) dok se određenim osobama s invaliditetom prekrajaju nazivi radnih mjesta kako bi im se podigli bodovi i to nesrazmjerno bodovima drugih osoba s invaliditetom na odgovornijim radnim mjestima. Radničko vijeće takvu politiku naziva “nakaradnom, moralno neprihvatljivom i sramotnom”, dodao bih i diskriminirajućom.

Ono što mi je intrigantno je to da ravnatelj smatra prioritetnim za sebe tražiti podizanje broja bodova od 15%, a što niti jedan ravnatelj u povijesti Ustanove DES to nije tražio, a koliko mi je poznato ni godišnju nagradu za radne rezultate (koju mu Upravno vijeće nije odobrilo pa je ovo na neki način demonstracija sile).

Sve u svemu, Radničko vijeće nije suglasno s predloženim izmjenama sistematizacije jer se istim obezvrijeđuje rad i stavlja većinu radnika u nepovoljniji materijalni i socijalni položaj tim više jer je poslodavac u namjeravanoj odluci donošenja sistematizacije naveo kako do kraja godine više neće biti povećanja plaća.

Ovom prilikom dajem podršku stavovima Radničkog vijeća u borbi za dostojanstvo rada i svih radnika Ustanove DES.

POSLJEDNJE DODANO: