KAZNE SU OGROMNE

Zabranjeno letenje dronovima blizu mjesta na kojima se odvija vatrogasna intervencija!

Kako smo ušli u ljetne mjesece koji donose odmore, predivne uspomene, kao i neke koje želimo zabilježiti i fotografiranjem i snimanjem iz zraka, oni također donose nažalost i visok rizik od šumskih požara uslijed ljudske nepažnje i meteoroloških prilika (visokih vrućina).

Postoje situacije koje zahtijevaju  iznimnu pažnju i oprez, a to je  upravo gašenje požara s protupožarnim zrakoplovima, poznatijim pod imenom “Kanader” zbog naziva tvrtke koja ih proizvodi “Canadair”. Takvi zrakoplovi uvelike pomažu u gašenju šumskih požara a Hrvatska uz svoje susjede ima impresivnu eskadrilu protupožarnih zrakoplova.

Zabranjeno je izvoditi letačke operacije pomoću UAS-a (drona)  u blizini intervencija, odnosno u blizini prostora na kojima se odvija intervencija, posebice protupožarne aktivnosti, jer postoji mogućnost da i interventne skupine na terenu imaju vlastite UAS-ove (dronove)  kako bi vršili  nadzor nad požarištem, te neovlaštena letačka operacija može ugroziti njihove letačke operacije.

Također, bilo kakvo ometanje intervencije protupožarnih zrakoplova opasno je za posadu zrakoplova, pripadnike intervencijskih službi na terenu te se time direktno ugrožava i prolongira gašenje požara.

Hrvatska agencija za civilno zrakoplovstvo također jasno i izričito zabranjuje izvođenje letačkih
operacije UAS-ova (dronova) blizu i unutar područja u kojima je u tijeku hitna intervencija, ako
za to ne dobiju dopuštenje službi za hitne intervencije. Kazne prema Hrvatskoj agenciji za
civilno zrakoplovstvo iznose od 400 pa sve do 13.262 eura za operatore zrakoplova i
udaljene pilote.

POSLJEDNJE DODANO: